Compositie

Het Conservatorium van Amsterdam biedt een brede, multidisciplinaire studie Compositie waarin studenten hun kwaliteiten als componist ten volle kunnen ontplooien. Het startpunt is altijd het werk van de compositiestudent. Dit kan variëren van elektronische muziek tot werk voor orkest, van ambient tot theatermuziek, van songwriting tot filmmuziek, van wereldmuziek tot audiovisuele muziek, van musical tot kamermuziek. Kortom, alle muzikale stijlen zijn welkom. 

De opleiding bestaat uit een divers lessenpakket op het gebied van muziekproductie, harmonie en contrapunt, musical texture, live electronics, advanced rhythm, instrumentatie, instrumentenkunde, elektronische muziek, klanksynthese en ondernemerschap. Ook volg je met studenten van de afdelingen klassiek, jazz, pop en electronic music gezamenlijke projecten, seminars en lessen op het gebied van compositie, songwriting, filmmuziek, opera en muziekproductie. Ieder jaar nodigt de compositieafdeling gastdocenten uit binnen- en buitenland uit om individuele en groepslessen, seminars en workshops te geven over compositie of specifieke thema’s als mixing/mastering, sound walks, componeren voor stem of inclusive composing.

Naast de lessen werk je aan verschillende compositieprojecten. Een groot deel hiervan wordt door het CvA georganiseerd, zoals het produceren voor immersive audio, het schrijven en arrangeren voor orkest, het maken van een musical of een opera, het componeren voor ensemble met live electronics en het werken aan een dansvoorstelling. Hierbij kun je samenwerken met bijvoorbeeld het CvA Symfonieorkest of het ensemble voor hedendaagse muziek Score Collective, maar ook met andere opleidingen van de AHK, zoals de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, de School for New Dance Development, Dutch National Opera Academy en de Filmacademie. Daarnaast werkt de compositieafdeling samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Opera Forward Festival en de Nationale Opera Amsterdam.

Composers Forum
Het wekelijkse componistenforum, Composers Forum, is het hart van de opleiding. Hier geven kunstenaars, producers, componisten en andere specialisten lezingen en presentaties en is er gelegenheid voor studenten en docenten om met elkaar van gedachten te wisselen.

Nieuwe Muziek Arena en Composers’ Festival
Gedurende het studiejaar organiseert de compositieafdeling de Nieuwe Muziek Arena: concerten waar composities van studenten ten gehore worden gebracht. 
In mei organiseert de vakgroep Compositie het driedaagse Composers' Festival, waarop bachelor- en masterstudenten hun werk presenteren op podia binnen en buiten het conservatorium.

Studieleider compositie 
Arnold Marinissen

Docenten
Jorrit Tamminga vakgroepvertegenwoordiger, hoofdvak & elektronische compositie
Meriç Artaç hoofdvak
Richard Ayres hoofdvak
Willem Jeths hoofdvak, instrumentatie
Maya Verlaak hoofdvak
Jacob Slagter ensembleleiding
Rafael Reina Advanced Rhythm
Jos Zwaanenburg live-electronics, Advanced Rhythm
Davo van Peursen ondernemerschap
Marcel Wierckx live electronics
Anna Korsun vaste gastdocent

Delen