Nationale Master Orkestdirectie

De Nationale Master Orkestdirectie (NMO) is een prestigieuze tweejarige masteropleiding die door het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gezamenlijk wordt aangeboden. Aan het programma werken meerdere Nederlandse symfonieorkesten mee, waaronder het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Noord Nederlands Orkest.

In de opleiding wordt orkestdirectie op zeer hoog technisch en artistiek niveau onderwezen. Door de samenwerking met grote professionele orkesten slaat deze master bovendien een uitstekende brug tussen opleiding en praktijk: al tijdens de studie krijgen studenten de gelegenheid een professioneel netwerk op te bouwen en uit te breiden.

Gedurende de opleiding dirigeren studenten de grote orkesten onder supervisie van de ‘dirigent van dienst’ (doorgaans de chef-dirigent). Ter voorbereiding op deze ‘stages’ bestuderen studenten onder leiding van de hoofdvakdocenten het repertoire van de desbetreffende orkesten. Er worden tevens masterclasses georganiseerd bij de partner-orkesten (zoals de tweedaagse masterclass o.l.v. Marc Albrecht bij het NedPhO, of de masterclass o.l.v. Kenneth Montgomery bij het Orkest van de Achttiende Eeuw). Het masteronderzoek bestaat uit onderzoek op het gebied van orkestrepertoire of -programmering.

De toelatingseisen zijn hoog. Per jaar kunnen twee studenten aan deze masterspecialisatie deelnemen.

Deelnemende orkesten

 1. Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam
 2. Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest, Amsterdam 
 3. Residentie Orkest, Den Haag
 4. philharmonie zuidnederland, Brabant, Limburg en Zeeland   
 5. Noord Nederlands Orkest, Groningen
 6. Radio Filharmonisch Orkest, Hilversum
 7. Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
 8. Het Balletorkest, Amsterdam
 9. Rotterdams Philharmonisch Orkest, Rotterdam
 10. Het Nationaal Jeugdorkest

De Nationale Master Orkestdirectie wordt mede mogelijk gemaakt door Het Kersjes Fonds.

Toelatingsprocedure

De toelatingsprocedure voor de Nationale Master Orkestdirectie (NMO) wijkt af van de andere masters van het Conservatorium van Amsterdam. Bekijk hieronder de toelatingseisen en meld je voor 1 februari aan via het online aanmeldformulierVoor vragen en informatie, neem contact op met Jaike Bakker.

Om te kunnen worden toegelaten moet je:

 • een bachelordiploma muziek hebben
 • beschikken over een goed ontwikkeld muzikaal gehoor en voorstellingsvermogen
 • kennis hebben van het basisrepertoire van een symfonieorkest van 1750 - nu
 • het vermogen om je zelfstandig partituren eigen te maken inclusief het partituurspel dat daarvoor ten dienste staat
 • in staat zijn op professionele wijze te repeteren met een symfonieorkest, de daarbij behorende slagtechniek beheersen en een goed ontwikkelde persoonlijke/artistieke visie demonstreren
 • het vermogen hebben een symfonieorkest tijdens concerten als dirigent te leiden en te inspireren met een goed ontwikkelde persoonlijke en artistieke visie
 • persoonlijke opvattingen kunnen verwoorden bij het samenstellen van concertprogramma's
 • blijk geven van een duidelijk aanwezig ontwikkelingspotentieel

Voor de selectieprocedure moet je beschikbaar zijn op volgende data

 • 18 februari '23 Online interviews
 • 20 maart '23 Theorie-niveautoets (locatie: Amsterdam)
 • 21 maart '23 Finaleronde met orkest (locatie: Den Haag)

Audities voor studiejaar 2023-2024
Na selectie wordt een aantal kandidaten uitgenodigd voor een online interview. Niet meer dan vijf kandidaten worden uitgenodigd voor een auditie met ensemble. Maximaal vier kandidaten mogen door naar de finaleronde met orkest.

Kandidaten wordt gevraagd om bij hun aanmelding de volgende documenten aan te leveren:

 • Motivatie (geschreven)
 • Biografie
 • Portfolio
 • Research proposal
 • Video-opnames*
 • Persoonlijk introductiefilmpje**
 • Kopie van behaalde diploma(‘s)
 • Kopie van paspoort
 • IELTS- of TOEFL-certificaat***

Na de live auditieronde wordt kandidaten een theorie-niveautoets (****) afgenomen, waarna ook een finaleronde met orkest plaatsvindt. Het repertoire hiervoor is Mozart - Symfonie no. 39.

* Als onderdeel van de aanmelding voor de Nationale Master Orkestdirectie vragen we je om recente video-opnames in te sturen waarop je een ensemble of orkest dirigeert. De opname bestaat uit minimaal twee contrasterende werken, opgenomen vanuit het perspectief van het orkest. Je mag maximaal drie video’s uploaden waarop je dirigeert.

** Naast opnames waarop je dirigeert, vragen we je een video (als 'selfie') van maximaal vijf minuten te uploaden waarin je jezelf introduceert en vertelt waarom je je aanmeldt voor de Nationale Master Orkestdirectie.

*** Wanneer we tijdens de toelatingsprocedure vaststellen dat het niveau van het Engels onvoldoende is, wordt voor EU/EER-studenten een taalcursus verplicht gesteld. Je bent dan verplicht om tijdens het eerste jaar een taalcursus te volgen en daarvoor een certificaat te behalen. Ben je afkomstig uit een land buiten de EU (met uitzondering van Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten van Amerika of Zuid-Afrika) en ben je toegelaten tot een bachelor- of masteropleiding dan moet je aantonen dat je over een voldoende niveau van de Engelse taal beschikt. Dat doe je met een Engelse taaltest IELTS, TOEFL, TOEIC of Cambridge English (FCE/CAE/CPE). Het beoordelingsniveau is IELTS (6,0 of hoger) of TOEFL (niveau 80 of hoger). Certificaten van de Institutional TOEFL-toets, de TOEFL ITP-toets of andere taaltoetsen worden niet geaccepteerd.

**** De theorie-niveautoets geeft ons informatie over algemene kennis. Niemand wordt op basis van deze toets afgewezen. De test toetst theoretische en historische kennis, leesvaardigheid, analytisch vermogen, gehoor en vocalisatie. De toets bevat de onderdelen: spelen van bladmuziek op de piano, prima vista-zangoefeningen (met en zonder pianobegeleiding) en het herkennen van akkoorden/modulaties en het herkennen van bladmuziek.

Na een succesvolle toelating meld je je voor de master aan bij Studielink. Afhankelijk van de uitslag schrijf je je in bij het Koninklijk Conservatorium of het Conservatorium van Amsterdam.

Delen