Naar inhoud

Docent Muziek

Jaco van den Dool studieleider 
Femke Temmink coördinator studiezaken

Opleiding Docent Muziek: diversiteit en engagement

De Opleiding Docent Muziek is een brede en creatieve opleiding die draait om muziek maken, schrijven, dirigeren en performen. Je bent op hoog niveau bezig met diverse stijlen: jazz, pop, klassiek en muziekpraktijken wereldwijd. Je volgt het studieprogramma in de uitdagende leeromgeving van het Conservatorium van Amsterdam. 

In de lessen onderwijskunde leer je hoe kinderen leren. Door deze inzichten in de lessen vakdidactiek te onderzoeken en uit te proberen, koppel je de theorie aan de praktijk. Zo ontwikkel je de kunst van het lesgeven. 

Je loopt stages in het muziekonderwijs van de basisschool tot en met de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en je volgt een community-programma met stages buiten de schoolmuren. Daarnaast ontwikkel je veel kennis op het gebied van muziektheorie en muziekgeschiedenis, krijg je muzikale gehoortraining en is er een uitgebreid arrangeerprogramma. 

Wat je niet wilt missen 

  • gehele studie les op je hoofdinstrument met lessen van een uur 
  • intercultureel wereldmuziekprogramma in alle studiejaren
  • je maakt een eigen muziekeducatief afstudeerproject
  • de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland
  • artistiek uitdagende projecten met alle studenten van de opleiding
  • ODM-koor en ODM-orkest
  • CKV-module met studenten dans, theater en beeldende vorming
  • praktijkgericht programma pianopracticum, pop, arrangeren 

Mooi meegenomen 

  • het keuzeprogramma verdiept je persoonlijke artistieke en educatieve ontwikkeling 
  • studeren in een groot en levendig conservatorium met podia voor klassiek, jazz en pop
  • genieten van het culturele leven in Amsterdam 
'Ik wil mensen motiveren om iets te doen met muziek. Alles wat je vanzelfsprekend vindt moet je overboord gooien, want ondanks de verschillen kun je toch samen muziekmaken.'
Annemarie de Heer, alumna

Na de studie
Je wordt opgeleid tot eerstegraads docent in het muziekonderwijs en tot professionele uitvoerder van buitenschoolse muziekeducatie. Muziekdocenten gaan lesgeven in het primair onderwijs, in het voortgezet onderwijs, in het hoger beroepsonderwijs, op muziekscholen en op maatschappelijke werkterreinen waar muziek een rol speelt. Veel afgestudeerden geven workshops, zetten projecten op, leiden een koor of organiseren ‘community-music’ met amateurs en professionals.

Midden in de maatschappij

De opleiding Docent muziek onderhoudt een netwerk van muziekscholen en muziekorganisaties die actief zijn in community music en buitenschoolse projecten. Onze docenten en studenten werken bijvoorbeeld samen met het Aslan Muziekcentrum en de Muziekschool Amsterdam. De studenten nemen deel aan muziekateliers en er vindt uitwisseling van kennis plaats tussen ODM en de muziekeducatie-instellingen op het gebied van methodes en doorgaande leerlijnen. 

De verbinding met de maatschappij is verankerd in de projecten die studenten tijdens community music uitvoeren. De derdejaars studenten nemen deel aan projecten met een sterk maatschappelijk karakter. Er zijn samenwerkingen met Meer Muziek in de Klas, een brassband met jongeren, een Oekraïense vluchtelingenschool, zingen met ouderen, een zangproject in Zuidoost, een Pools kinderkoor, een koor met statushouders, Art Root Collective en Ozo (kinderen met autisme) en Orchestre Partout.

Lees meer over de maatschappelijke projecten van de opleiding Docent muziek en het CvA in het algemeen. 

Delen