Studeren aan het Conservatorium van Amsterdam

Wie kiest voor een studie aan het Conservatorium van Amsterdam (CvA), kiest voor een veelzijdige opleiding met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Begeleiding door topdocenten en een stimulerende omgeving zorgen ervoor dat studenten zich kunnen ontwikkelen tot musicus op het hoogste niveau. Door de vele speciale projecten wordt tijdens de studie een sterke relatie tussen theorie en praktijk gegarandeerd. Studenten profiteren van de hoge onderwijskwaliteit binnen het conservatorium én van het rijke culturele klimaat in Amsterdam. Daardoor vormen ze zich niet alleen tot een topmusicus of topdocent, maar ook tot een breed ontwikkeld kunstenaar.

Circa twaalfhonderd studenten uit binnen- en buitenland volgen bij het CvA opleidingen op het gebied van klassieke muziek, jazz, oude muziek, opera, latin en popmuziek. De vele speciale projecten tijdens de studie brengen ze meteen in contact met de praktijk. Ze spelen bijvoorbeeld in het Concertgebouw, het Bimhuis, het Muziekgebouw aan ’t IJ, de Beurs van Berlage, Melkweg of Paradiso.

Voor studenten zijn er verschillende beurzen beschikbaar.

Internationaal klimaat

De sfeer is zeer internationaal. Een groot aantal studenten uit het buitenland komt een periode in Amsterdam studeren en veel van onze studenten vertrekken enkele maanden tot een jaar naar een buitenlands conservatorium. Het CvA werkt samen met academische opleidingen over de hele wereld. Bovendien nodigen we ieder jaar vele gastdocenten uit binnen- en buitenland voor workshops, clinics en masterclasses.

Bachelor- en masteropleiding

Het opleidingstraject bestaat uit twee fasen: een vierjarige bachelorstudie en een masteropleiding van twee jaar. Deze masteropleiding is toegankelijk voor een beperkt aantal getalenteerde studenten. De bachelor- en masteropleidingen vormen een gedegen voorbereiding op het beroep van docerend, uitvoerend en/of scheppend musicus. In beide fasen is er veel ruimte voor persoonlijke keuzes en krijgen studenten volop de kans nieuwe wegen in te slaan.

Vooropleiding, Jong Talent, overige cursussen

Voorafgaand aan de vakopleiding is er een vooropleiding, waarin leerlingen zich de instrumentale/vocale vaardigheden, muzikaal inzicht en theoretische kennis kunnen verwerven die nodig zijn voor het met succes afleggen van het toelatingsexamen voor de bachelorstudie. Voor heel getalenteerde kinderen die al op jonge leeftijd toe zijn aan les op conservatoriumniveau zijn er de jong-talentklassen Sweelinck Academie (klassiek) en het Junior Jazz College (jazz).

Verder biedt het CvA mogelijkheden tot na- en bijscholing en contractonderwijs voor professionele musici die specifieke kennis en vaardigheden willen verwerven dan wel actueel houden. Ook kunnen musici van buiten het conservatorium iedere zomer Summer Jazz Workshop of een Early Music Summer School volgen.
Meer over deze studieprogramma's vind je bij de betreffende afdelingen.

Direct contact met het werkveld

Het Conservatorium van Amsterdam organiseert en faciliteert uiteenlopende  festivals, masterclasses, cursussen en workshops. Deelnemers uit eigen land en van over de hele wereld maken dit tot bruisende evenementen. Zo organiseren wij projecten met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, De Nationale Opera en Ballet, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, MOJO en werken we samen met toonaangevende podia en concertzalen. Studenten treden op in zalen als het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan ’t IJ, Bimhuis, Melkweg, Paradiso en vooraanstaande internationale podia.
Via onze contacten met top-muziekvakopleidingen over de hele wereld kunnen studenten uitwisselingsprogramma’s volgen aan andere gerenommeerde conservatoria. Masterstudenten Jazz kunnen deelnemen aan het Europese EUJAM-programma met de conservatoria van Parijs, Berlijn, Kopenhagen en Trondheim.

Beroepsperspectief

Veel afgestudeerden vinden een plaats in de gemengde beroepspraktijk. Ze vormen kamermuziekensembles, jazz- of popbands; spelen in orkesten; geven privéles of lessen en workshops op muziekscholen; zetten projecten op; leiden een eigen ensemble of koor of vinden werk in het cultureel management of als muziekjournalist. Tijdens de studie wordt veel aandacht besteed aan een goede voorbereiding op de praktische en zakelijke aspecten van de praktijk, die voortdurend in ontwikkeling is.

Studenten van de Opleiding Docent Muziek worden in de eerste plaats opgeleid om muziekles te geven in primair en voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Een belangrijk nieuw werkterrein is het ontwikkelen en uitvoeren van educatieprogramma’s bij grote muziekinstellingen. Velen werken daarnaast ook als koordirigent, muziekconsulent, AMV-docent op een muziekschool, leider van instrumentale ensembles, in het sociaal-cultureel werk of in het cultureel management. Een andere mogelijkheid is het maken en uitvoeren van ‘community-music’ met amateurs en professionals. Studenten die dit ambiëren, kunnen na de bachelor de interdisciplinaire master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten volgen.

zie ook www.beroepkunstenaar.nl

Delen