Naar inhoud
 

Studiegids

Klik hier

Klassiek

Wim Vos waarnemend hoofd klassiek / opleiding docent muziek
Will Jansen programmacoördinator
Dorine Jansma studieadviseur
Marijn Korff de Gidts studieloopbaanbegeleider & assistent studieadviseur

De afdeling Klassiek van het Conservatorium van Amsterdam biedt een opleiding op topniveau die musici uitstekend voorbereidt op alle facetten van de internationale beroepspraktijk. Studenten worden niet alleen uitgedaagd het allerbeste uit zichzelf te halen, maar ook om over de randen van hun vakgebied heen te kijken. Van oude tot de allernieuwste muziek, van solo tot orkest, de opleiding omvat alle stijlperioden en genres. Alumni van het conservatorium spelen niet alleen op hoog niveau als solist, in orkesten en ensembles in Nederland en daarbuiten; ze zijn ook actief als docent, programmeur, organisator en meer.

Studenten die zich willen specialiseren in de historische uitvoeringspraktijk vinden op het conservatorium eveneens een ideaal studieklimaat. De afdeling Oude Muziek biedt voltijdse studieprogramma's op historische instrumenten, en ook bijvakken voor studenten Klassiek die zich willen oriënteren op het uitvoeren van historisch repertoire. Oude muziek wordt niet als een afgebakende stijlperiode beschouwd; de afdeling leidt zowel oude muziekspecialisten met inzicht in latere stijlen op als klassieke en moderne musici met inzicht in vroegere stijlen.

Dirigeren en componeren

Ook voor wie zich tot componist wil ontwikkelen of een opleiding wil volgen tot dirigent, biedt het conservatorium een rijke en praktijkgerichte studieomgeving. De compositieafdeling heeft zich, met onder meer de eerste Componist des Vaderlands Willem Jeths, ontwikkeld tot een boegbeeld van de Nederlandse scheppende toonkunst. Er vinden projecten plaats met ensembles als het ASKO|Schönberg en het Nieuw Ensemble. Compositiestudenten kunnen regelmatig hun werk laten uitvoeren in de Nieuwe Muziek Arena en door Score Collective, het CvA-ensemble voor nieuwe muziek. Afstuderende componisten presenteren zich op het jaarlijkse Composers' Festival, op diverse podia in Amsterdam.

Alumni

Dat de afdeling Klassiek garant staat voor kwaliteit bewijzen de vele gerenommeerde topmusici die hun carrière aan het Conservatorium van Amsterdam zijn begonnen, zoals Bernard Haitink, Gustav Leonhardt, Reinbert de Leeuw, Jaap van Zweden, Ronald Brautigam, Isabelle van Keulen, Quirine Viersen, Ralph van Raat, Hannes Minnaar, Christianne Stotijn, Pieter Wispelwey, Jan Willem de Vriend en Liza Ferschtman.

CvA Symfonieorkest

Het CvA Symfonieorkest werkt jaarlijks in verschillende projecten aan de opbouw van een veelzijdig repertoire, waarmee het in het Muziekgebouw aan het IJ, het Concertgebouw, TivoliVredenburg Utrecht, Muziekgebouw Eindhoven en andere belangrijke muziekcentra in binnen- en buitenland optreedt.

Delen
 

Studiegids

Klik hier