Jazz

Edo Righini adjunct-directeur / hoofd Jazz en Pop
Bram Strijbis programmacoördinator, studieadviseur

De hoofdstudie

Jazz is bij ons een verzamelnaam voor alle mogelijke muziekstijlen. Braziliaans, Afro- Cubaans, R&B, pop, funk, fusion en cross-over; het komt allemaal aan bod. Het studieprogramma biedt volop ruimte voor het onderzoeken van persoonlijke interesses. Samenspel vormt een belangrijk onderdeel, van trio's met zang of solist tot speciale hoofdvakgroepen, latin- en cross-overgroepen, jazzkoor en bigband. Internationaal beroemde musici geven regelmatig clinics, workshops en masterclasses. We zijn trots op de grote namen die als gastdocent hun kennis en ervaring met de studenten willen delen, zoals in 2012 Brad Mehldau en Kurt Elling.

Artists in Residence

Het Conservatorium van Amsterdam heeft een bijzonder 'Artist in Residence'-programma ontwikkeld, met toonaangevende musici die de visie van de jazzafdeling delen en versterken. Iedere student krijgt de kans om op een gestructureerde manier te werken met musici als Terell Stafford, John Clayton, Peter Bernstein en Alex Sipiagin, in een week die bestaat uit clinics, workshops, masterclasses en individuele lessen. De week wordt afgesloten met een concert van studenten samen met de artist in residence.

Uitwisseling

De jazzafdeling van het CvA heeft uitwisselingsprogramma's met o.a. Manhattan School of Music, New York; New England Conservatory, Boston; Frost School of Music, University of Miami; Temple University Philadelphia en State University of New York te Purchase, Central Conservatory of Music Beijing en Escola de Música do Estado de São Paulo alsook talloze uitwisselingsmogelijkheden in Europa.

Music Business & Career

In het Music Business & Career-programma van het Conservatorium van Amsterdam ontwikkelen studenten de ondernemende vaardigheden die ze nodig hebben om een carrière in de beroepspraktijk vorm te kunnen geven. Studenten leren hun eigen muzikale identiteit aan te boren en hun persoonlijke kwaliteiten als musicus, componist en docent te vertalen naar een succesvolle carrière in het muziekbedrijf.

In wekelijkse lessen van toonaangevende experts, musici en ondernemers uit het werkveld krijgen studenten de structuur, inspiratie en inzichten aangereikt waarmee ze een basis kunnen leggen voor een stabiele toekomstige carrière. De studenten ontwerpen een praktijkgericht project dat aan het begin en aan het einde van de cursus wordt gepresenteerd. Tijdens de cursus krijgen de studenten wekelijks feedback op hun opdrachten en werken ze aan de vele vaardigheden die ze nodig hebben om hun muziekproject met succes vorm te geven, te presenteren en te promoten. Zodoende ontwikkelen de studenten op organische en diepgaande wijze hun ondernemerschap en de motivatie om een carrière in de hedendaagse muziekbusiness te starten.
Het lesprogramma wordt afgesloten met een eindpresentatie op een prestigieus podium. 

‘I have had the pleasure of being a guest artist and conductor at the Amsterdam Conservatory for years, and have found that the students’ level of performance, interest, dedication, commitment and energy are of the highest order. The Amsterdam Conservatory Jazz Program offers a wholly integrated jazz environment, comprising study, research, and immersing students in the aural jazz tradition and historical musical context and culture. This program is of the utmost importance and relevance in today’s musical world. ‘The Amsterdam Conservatory Jazz Project’ as I call it, is setting a new standard for jazz performance, composition, musical knowledge and understanding in our comtemporary global society.
I highly recommend the Amsterdam Conservatory Jazz program without any reservation.’

Justin DiCioccio, Assistant Dean
Chairman Jazz Arts program
Manhattan School of Music

Delen
 

Keep an Eye Summer Jazz Workshop

26-30 juni 2017

 

Open Dag

20 januari 2018