Naar inhoud
 header-altviool2019.jpg

Altviool

De hoofdvaklessen altviool door Marjolein Dispa, Nobuko Imai, Francien Schatborn en Sven Arne Tepl worden aangevuld met masterclasses door vaste gastdocent Jürgen Kussmaul. De sectie organiseert regelmatig openbare voorspeelavonden voor studenten en nodigt ieder jaar gastdocenten uit voor het geven van masterclasses. Recente gasten waren Garth Knox, Anner Bijlsma, Daniel Bard, Jane Rogers en Thomas Riebl.

Sinds 2007 organiseert de vakgroep om de twee jaar met veel succes het Altvioolfestival Amsterdam; sinds 2009 in combinatie met het Nationaal Altvioolconcours Amsterdam.

Vakgroepvertegenwoordiger: Francien Schatborn

Toelatingseisen
Selectie van de kandidaten voor het toelatingsexamen geschiedt na beoordeling van een video-opname door de toelatingscommissie. De opname moet voor 1 februari digitaal via het aanmeldingsformulier worden ingestuurd. Het repertoire voor de video is een gevarieerde selectie van maximaal 15 minuten uit het vereiste toelatingsrepertoire.

Toelatingsrepertoire

  • twee contrasterende etudes, bijvoorbeeld een melodische etude en/of een legato etude
  • een solostuk van Bach of tijdgenoten
  • een deel uit een soloconcert en/of een deel uit een sonate uit de klassieke of romantische stijlperiode

Na de tweejarige masteropleiding zijn studenten op het hoogste niveau inzetbaar in de professionele muziekwereld.

Toelatingseisen
Selectie van de kandidaten voor het toelatingsexamen geschiedt na beoordeling van een video-opname door de toelatingscommissie. De opname moet voor 1 februari digitaal via het aanmeldingsformulier worden ingestuurd. Het repertoire voor de video is een gevarieerde selectie van maximaal 15 minuten uit het vereiste toelatingsrepertoire.

Toelatingsrepertoire

1. De kandidaat stelt een optreden voor dat niet langer mag duren dan 60 minuten. Hij/zij dient minstenséén stuk uit het hoofd te spelen.

2. De kandidaat stuurt voor 1 februari het studiesecretariaat van het CvA een repertoirelijst toe met een programmavoorstel voor het toelatingsexamen. Het programma dient de volgende werken te bevatten:

  • twee delen van een Bachsuite voor cello of drie delen van een solosonate of -partita voor viool van Bach of een Fantasie van Telemann voor viool solo
  • één deel van een altvioolconcert van Bartók, Walton, of Der Schwanendreher van Hindemith

Francien Schatborn vakgroepvertegenwoordiger & hoofdvak
Frederik Boits hoofdvak
Marjolein Dispa hoofdvak
Nobuko Imai hoofdvak
Sven Arne Tepl hoofdvak
Wiesje Miedema methodiek

Delen