Hobo

De hobovakgroep bestaat uit tien tot twaalf studenten afkomstig van over de hele wereld, verspreid over de bachelor- en de masteropleiding. Naast de wekelijkse hoofdvakles maken lessen althobo, voorspeelavonden, orkestspellessen, groepslessen over techniek of adembeheersing maar ook over onderwerpen als afstelling van het mechaniek en onderhoud, en een wekelijkse rietenavond deel uit van het studieprogramma. Alle studenten volgen tevens blaasensemble- en kwintetlessen. Ook spelen ze mee in de vele orkest- en ensembleprojecten die het CvA organiseert en zijn er volop mogelijkheden tot het spelen van kamermuziek in uiteenlopende bezettingen.

Regelmatig nodigt de vakgroep beroemde hoboïsten uit als gastdocent. Zo gaven onlangs Heinz Holliger, Alexei Ogrintchouk, Lucas Macias Navarro en Roland Perrenoud en Pauline Oostenrijk masterclasses. Voor komend studiejaar staan masterclasses door Lucas Macias Navarro en Alexei Ogrintchouk gepland.

Vakgroepvertegenwoordiger: Ernest Rombout

Het curriculum biedt veel ruimte aan hedendaagse muziek en technieken. Voor de zeer gevorderde spelers is er een speciaal moderne-muziekensemble, het Score Collective, dat nauw samenwerkt met de compositieafdeling en dat meerdere keren per jaar professionele concerten geeft in zalen als het Muziekgebouw aan 't IJ.

Ook voor wie zich wil ontwikkelen in de historische uitvoeringspraktijk biedt het studieprogramma vele mogelijkheden, zoals les van de barokhobodocent op de barok- of op moderne hobo. De afdelingen Klassiek en Oude Muziek werken nauw samen; zo organiseren de barokhoboklas en de moderne hoboklas gezamenlijke voorspeelavonden en andere activiteiten, zoals een bezoek aan de muziekafdeling van het Rijksmuseum.

Toelatingseisen
Selectie van de kandidaten voor het toelatingsexamen geschiedt na beoordeling van een video-opname door de toelatingscommissie. De opname moet voor 1 februari digitaal via het aanmeldingsformulier worden ingestuurd. Kies voor de opname werken uit drie of meer verschillende stijlperioden die jouw kwaliteiten het beste laten uitkomen. Daarnaast moet de opname ook één langzame etude uit de 48 etudes van W. Ferling bevatten. Neem de stukken op met begeleiding indien van toepassing. De totale duur van de opname is ca. 20-25 minuten.

De studie bevordert de verdere ontwikkeling in alle aspecten van het hobospel. Na twee jaar is de student op het hoogste niveau inzetbaar is op alle fronten van de professionele hobopraktijk, dus als orkestmusicus, kamermusicus en solist. 
De student specialiseert zich in een richting naar keuze. De keuze voor een research-onderwerp en de theoretische verdieping die de mastervakken bieden, maken het mogelijk in twee jaar een specialist op het gebied van bijvoorbeeld solospel, orkestspel, combinatie met oude muziek, twintigste-eeuwse technieken en repertoire of op docenrend gebied.

Na een studie van twee jaar zijn de studenten op het hoogste niveau inzetbaar in de professionele muziekwereld.

Toelatingseisen
Selectie van de kandidaten voor het toelatingsexamen geschiedt na beoordeling van een video-opname door de toelatingscommissie. De opname moet voor 1 februari digitaal via het aanmeldingsformulier worden ingestuurd. Het repertoire voor de video is een gevarieerde selectie van maximaal 15 minuten uit het vereiste toelatingsrepertoire.

Toelatingsexamen
De kandidaat verzorgt een programma dat niet langer mag duren dan 30 minuten. Hij/zij dient minstens één stuk uit het hoofd te spelen. In dit programma komen diverse stijlen aan de orde. Een programma-indicatie en eisen zijn opvraagbaar bij de vakgroepvertegenwoordiger Ernest Rombout.

Toelatingsrepertoire
Uit de repertoirekeuze eindexamen bacheloropleiding c.q. toelatingsexamen masteropleiding (bij studenten van buitenaf) moet een hoog speeltechnisch niveau, creativiteit, veelzijdigheid en flexibiliteit blijken. 

Ernest Rombout vakgroepvertegenwoordiger & hoofdvak
Miriam Pastor Burgos hoofdvak
Aisling Casey hoofdvakmethodiek, vooropleiding, bijvak

Delen