Orkestdirectie
De afstudeerrichting orkestdirectie richt zich in de bachelorfase op de veelzijdige amateur- en semi-professionele praktijk en in het masterprogramma op de praktijk van de beroepsorkesten en -ensembles. Allereerst wordt naast een grondige leerschool om de techniek van het dirigeren te kunnen beheersen veel aandacht besteed aan een brede theoretische scholing. Van de student orkestdirectie wordt verwacht dat hij over een brede muzikale ontwikkeling beschikt, die in het verloop van de studie vanuit het orkest- en ensemblerepertoire verder verdiept wordt.
Docenten
bachelor
Ed Spanjaard vakgroepvertegenwoordiger, hoofdvak
Karel Deseure vaste gastdocent
Antony Hermus vaste gastdocent
Bas Wiegers vaste gastdocent
Nationale Master Orkestdirectie
Ed Spanjaard hoofdvak
Jac van Steen hoofdvak
Veel aandacht wordt gegeven aan de praktische aspecten van het dirigent-zijn: het repeteren en organiseren, het omgaan met musici, het programmeren van optredens. Daar waar mogelijk wordt de aankomende dirigent binnen het Conservatorium van Amsterdam ingezet, zowel voor de eigen ervaring als voor die van medestudenten.
Toelatingseisen
- bachelordiploma muziek (of bezig met het behalen van een bachelordiploma)
- enige vaardigheid in het pianospel
- enige vaardigheid in het spelen van partituren aan de piano
- een deel uit een sonate en een voordrachtstuk kunnen spelen
- gehoortesten ondergaan, waarbij je inzicht in muzikale structuren wordt getoetst
- blijk geven van geschiktheid voor het hoofdvak, hetgeen wordt getest aan de hand van een repetitie
Voorselectie
Er is een voorselectie voor het toelatingsexamen op basis van een video-opname van de kandidaat die beoordeeld wordt door de toelatingscommissie. De kandidaat moet de opname voor 1 februari insturen via het aanmeldingsformulier.
De opname moet voldoen aan de volgende eisen:
1. Een video waarop je dirigeert, repertoire naar keuze, opgenomen vanuit het perspectief van het orkest/twee piano’s.
2. Een korte introductie over opleiding, persoonlijke motivatie, iets eigens. Max vier minuten.
3. Een speelvideo (op het hoofdinstrument). Repertoire naar keuze, één of twee stukken (evt. gedeeltelijk). Max tien minuten.
Nationale Master Orkestdirectie
De Nationale Master Orkestdirectie (NMO) heeft tot doel orkestdirigenten met een voltooide bachelor op te leiden tot het hoge niveau dat vereist is om een professioneel symfonieorkest adequaat en artistiek verantwoord te kunnen leiden (hiermee onderscheidt de NMO zich van een bachelor orkestdirectie, die dirigenten opleidt voor amateur- of jeugdorkesten). Bovendien beoogt dit initiatief een brug te slaan tussen de opleiding en het werkveld en de op te leiden dirigenten te steunen in de verdere opbouw/uitbouw van hun eigen professionele netwerk. Tenslotte leidt het tot een verrijking van het educatieve aanbod van de betrokken orkesten. Lees meer