Arnold Marinissen

Componist en slagwerker Arnold Marinissen (1966) studeerde klassiek slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 1991 cum laude afstudeerde en daarbij de prijs voor het beste examen van het jaar ontving. Sinds 2008 is hij als hoofdvakdocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast heeft hij masterclasses gegeven in onder andere Boston, Beijing, Shanghai, Wellington en Auckland (Nieuw-Zeeland), Melbourne, Sydney en Brisbane (Australië), Singapore, Stavanger en Oslo.

Als slagwerker was Marinissen artist in residence in De Doelen, Rotterdam, en samen met ex-Frank Zappa-drummer Terry Bozzio bij het Traces of Rhythm Festival in Tilburg. Hij trad op als solist met het WDR Symfonieorkest, Holland Symfonia, het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Nieuw Ensemble, het New Zealand Symphony Orchestra en de Southern Sinfonia in onder andere Londen, Moskou, Tasjkent, Nieuw-Zeeland, Australië en Singapore. Bij BVHaast bracht hij een reeks van drie solo-cd’s uit die met groot enthousiasme werden ontvangen.

Arnold Marinissen was artistiek leider van Slagwerk Den Haag, en samen met Antony Fiumara oprichter en directeur van ensemble Lunapark/Lunatree. Voor het Muziekgebouw aan ‘t IJ programmeerde hij het seizoen 2012-2013. Tevens programmeerde hij vier edities van het World Minimal Music Festival, is hij adviseur van de TROMP International Percussion Competition en was hij gedurende zes jaar adviseur van het Fonds Podiumkunsten.

Arnold Marinissen componeerde voor ensembles en musici als Asko|Schönberg, het Nederlands Kamerkoor, het Storioni Trio, Slagwerk Den Haag, VocaalLAB/Silbersee, Oorkaan, Calefax Rietkwintet, Lunatree, het Ives Ensemble, Prisma Strijktrio, celliste Katharina Gross, het Asko Kamerkoor, het Orgelpark en het slagwerkduo Niek KleinJan en Konstantyn Napolov. Ook schreef hij verschillende werken voor de choreograaf/danser Ederson Rodriguez Xavier.

Zijn vocale kwintet Von Pferden, Gräsern, Sonnen, Menschen werd geselecteerd voor Toonzetters en door het VocaalLAB uitgevoerd tijdens het Holland Festival. Exaudi uit Londen zong werk van Marinissen op het Huddersfield Contemporary Music Festival en in Canterbury. Daarnaast klonk zijn werk op de Biënnale van Venetië, op BBC 3 tijdens Hull UK Cultural Capital 2017, op het Nancy Zeltsman Marimba Festival, de PASIC en in Boston in de VS, en op op festivals en podia overal in Europa. In Nederland werd zijn werk uitgevoerd in onder andere het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ‘t IJ, het Grachtenfestival, Orgelpark Amsterdam, Cross-Linx, November Music, het Groninger Museum, Muziekgebouw Eindhoven en Festival Oranjewoud. Nieuwe opdrachten zijn er onder meer voor het Franse Ensemble Variances en de Stichting Huygens-Fokker. Marinissens werk wordt uitgegeven door Deuss Music.

Zie ook Arnold Marinissens online cursus op CvA Online

Delen