Rafael Reina

Rafael Reina studeerde summa cum laude af in compositie aan het Berklee College of Music in Boston (1988). Sindsdien heeft hij naamsbekendheid vergaard met composities voor dans, opera, orkest en ensemble. Zo schreef hij vele stukken voor dans, waaronder een werk voor Marco Berriel en Joaquin Cortes voor de Expo in Sevilla (1992). Hij heeft vele prijzen gewonnen, zoals de Special Critics Award op de Contemporary Composition Competition in Madrid voor zijn werk Oficio de Tinieblas (1989) en de Best Original Score for Dance 94 in Madrid.

Rafael Reina heeft de muziek geschreven voor drie opera’s: Wölfli – A Journey Into Chaos (2001), een deel van de collectieve opera 1714 Mon de Guerres, een co-productie van Festival de Peralada en Barcelona Forum 2004, en HesseIndia (2007). Zijn werk voor ensemble is uitgevoerd door heel Europa, de Verenigde Staten, India en Taiwan.

Na een diepgaande studie in Zuid-India naar de theorie van Karnatische muziek bij Jahnavi Jayaprakash en N.G. Ravi ontwikkelde Rafael Reina de succesvolle cursus Hedendaagse muziek door niet-westerse technieken en de inleidende cursus Advanced Rhythm op het Conservatorium van Amsterdam. Dit lesprogramma, dat openstaat voor zowel componisten als instrumentalisten, wordt gevolgd door meer dan tweehonderd studenten en wordt tevens aangeboden als masterclass. Onlangs behaalde Rafael Reina de doctorstitel aan de University of Brunel in Londen met een onderzoek naar de educatieve en creatieve toepassingen van Karnatische ritmische structuren in westerse muziek.

Vanuit zijn achtergrond in zowel jazz als hedendaagse klassieke muziek en een uitgebreide kennis van vele muzikale culturen heeft Rafael Reina masterclasses gegeven aan vele muziekopleidingen in en buiten Europa, met name aan Cambridge University, Leeds College of Music, Birmingham Conservatoire, ESMUC in Barcelona en het Conservatorium van Tallinn.

Zie ook Rafael Reina's online cursus op CvA Online

Delen