Vooropleidingen

Vooropleiding bachelor

Via de vooropleiding biedt het conservatorium aankomende studenten de mogelijkheid zich goed op de conservatoriumstudie voor te bereiden. Leerlingen van de vooropleiding krijgen les van docenten van het conservatorium. Behalve doelgerichte voorbereiding op het hoofdvak en het verwerven van de noodzakelijke theoretische basiskennis is er alle gelegenheid om podiumervaring op te doen tijdens voorspeelavonden en speciale concertmiddagen.

Voor de vooropleiding moet een toelatingsexamen worden afgelegd. Dit toelatingsexamen is hetzelfde als het toelatingsexamen voor de bacheloropleiding. Kijk voor de specifieke eisen hier bij het hoofdvak van je keuze. Let op; voor zang en gitaar is er een voorselectie. De theorietest is ook hetzelfde als voor de bachelor-toelating. Je meldt je aan via het reguliere aanmeldingsformulier; de deadline voor aanmelding vind je hier.

De vooropleiding is geen HBO-opleiding, maar een cursus. Leerlingen hebben dus geen recht op studiefinanciering.

Vooropleiding aan het conservatorium

Niet iedereen die toe is aan een toelatingsexamen conservatorium heeft het voortgezet onderwijs al verlaten. En ook niet iedereen die klaar is met het voortgezet onderwijs en naar het conservatorium wil, heeft daarvoor al het juiste niveau. Voor die studenten is er de vooropleiding: één of twee voorbereidende jaren waarin studenten hoofdvaklessen, theorie- en solfègelessen kunnen combineren met school of werk.

Er zijn geen aparte toelatingseisen voor het hoofdvak; de examencommissie beoordeelt of er voldoende aanlegén ontwikkeling is om na één of twee jaar tot het conservatorium te kunnen worden toegelaten. Wat betreft theoretische kennis en solfège wordt dezelfde lijn gevolgd. Ook hier 'meet' de examencommissie aanleg en reeds opgedane kennis. Studenten die hiervoor geschikt zijn, kunnen - in overleg - tijdens de vooropleiding theoretische vakken uit de vakopleiding volgen.

Delen