Zang

De afdeling zang ontwikkelt de student tot professioneel vocalist die inzetbaar is op elk terrein van het muziekbedrijf, zowel op de bühne als in de studio. Daartoe dient de student vakbekwaam te worden in het interpreteren en improviseren in de verschillende jazzstijlen alsmede in hun toepassingen in de black music, rock, fusion, pop en latin (Braziliaans). Het brede aanbod van docenten biedt hier alle mogelijkheden toe, aangevuld met lessen van vaste gastdocenten Fay Claassen en David Linx en masterclasses door Kurt Elling, Peter Eldridge, Nancy Marano, Gretchen Parlato, Becca Stevens en anderen. 

Iedere student heeft twee hoofdvakdocenten, één voor de stemtechnische en één voor de artistieke aspecten. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het eindresultaat. De studenten kunnen in hun vier studiejaren bij meerdere docenten studeren.

Kandidaten wordt aangeraden na te gaan of de studie geen medische problemen oplevert.

Coördinator: Lydia van Dam

Toelating

Voorronde
Deze ronde is voor Nederalndse en buitenlandse kandidaten hetzelfde. Upload een opname van drie door jou gezongen songs in het aanmeldingsformulier. Twee songs dienen te worden gekozen uit de jazz-songlijst: één jazz-swing en één jazz-ballad. De derde song is vrije keuze. De begeleiding liefst met trio (bas, drums, piano of gitaar) maar met alleen piano of gitaar of een play-along voldoet ook. De opname moet duidelijk zijn, maar hoeft niet in een professionele studio te zijn gemaakt. Het hoeven niet per se video's te zijn; audiobestanden, bijvoorbeeld soundcloud, mogen ook.

Nederlandse kandidaten die door deze voorselectie komen, worden uitgenodigd voor een live auditie. Buitenlandse kandidaten die door de voorselectie komen krijgen een uitnodiging voor een online auditie. 
Over de beoordeling van de voorronde en de opnamen kan niet worden gecorrespondeerd.

Nederlandse kandidaten

Live auditie
Dit is een live auditie die op het conservatorium plaatsvindt. Voor deze auditie bereid je volgende songs en een solo voor:

  1. jazz-swing
  2.  jazz-ballad
  3. vrije keuze
  4.  een song gekozen van de techniek-songlijst.
  5. het uitvoeren van een uitgeschreven improvisatie/solo. Deze solo mag een bestaande getranscribeerde solo zijn of een zelfbedachte solo. Breng voor de commissie in zesvoud de transcriptie mee.

Een van de songs dient te worden gekozen uit de jazz-songlijst. Dit moet een andere song zijn dan de songs die je voor de voorronde hebt gekozen.
De commissie kiest uit deze lijst minstens drie songs die de auditant ten gehore brengt. Het conservatorium zorgt voor een begeleidende band bestaande uit piano drums en bas. Breng voor het trio duidelijke partijen van de songs mee, in de juiste toonsoort. Breng ook je eigen microfoon mee.

De auditant krijgt aan het einde van de tweede auditie te horen of hij/zij is geplaatst op de wachtlijst voor het eerste jaar bachelor (of voor het voorbereidende jaar). 

Buitenlandse kandidaten

Buitenlandse kandidaten die door de voorselectie komen worden uitgenodigd voor een online auditie.

Van tevoren insturen
Voor deze auditie dien je van tevoren de volgende opnamen in te sturen:

  1. een jazzballad uit de jazz-songlijst
  2. een uitvoering van een uitgeschreven improvisatie/solo. Dat mag een bestaande getranscribeerde solo zijn of een zelfbedachte solo. Stuur ook de transcriptie mee.
  3. een stuk naar eigen keuze
  4. een pitch van max. 2 minuten over je motivatie om te zingen en waarom je wilt studeren aan het CvA

De opnamen moeten video-opnamen zijn waar je helemaal in beeld bent (de pitch uitgezonderd). Je kunt ze insturen met een YouTube-link. 

Online auditie
Tijdens de online auditie zing je de volgende stukken:
* een klassieke song van de techniek-songlijst
* een jazz/swing-stuk met alleen metronoom, a capella gezongen

De auditant krijgt aan het einde van de deze auditie te horen of hij/zij is geplaatst op de wachtlijst voor het eerste jaar bachelor (of voor het voorbereidende jaar).

Voorselectie
In het aanmeldingsformulier vult de kandidaat drie links (o.a. YouTube, Soundlink) in naar materiaal waarop hij/zij te zien en/of te beluisteren is.

Aan de hand van dit materiaal  wordt beoordeeld of de kandidaat voldoende niveau heeft voor het masterprogramma. Bij een positieve beoordeling wordt de kandidaat uitgenodigd voor een auditie. Tijdens deze auditie zingt de kandidaat drie songs waarvan tenminste:

* één eigen compositie
* één jazz-standard
* een song met een improvisatie

Kandidaten kunnen hun eigen begeleiding meebrengen. Het is ook mogelijk gebruik te maken van een trio van het conservatorium; geef dit aan op het aanmeldingsformulier.

Lydia van Dam coördinator
Sylvi Lane
Humphrey Campbell    
Lieve Geuens techniek
David Linx vaste gastdocent (Artist in Residence)
Fay Claassen vaste gastdocent 
Wiebe-Pier Cnossen techniek 
Diana van der Bent techniek
Bodhi Sykora methodiek
Lilian Vieira Braziliaans
Sanna van Vliet improvisatie
Michelle Mallinger Engelse/Amerikaanse uitspraak
Eva Baggerman koren

Delen