Zang

De afdeling zang ontwikkelt de student tot professioneel vocalist die inzetbaar is op elk terrein van het muziekbedrijf, zowel op de bühne als in de studio. Daartoe dient de student vakbekwaam te worden in het interpreteren en improviseren in de verschillende jazzstijlen alsmede in hun toepassingen in de black music, rock, fusion, pop en latin (Braziliaans). Het brede aanbod van docenten biedt hier alle mogelijkheden toe, aangevuld met lessen van vaste gastdocenten Fay Claassen en David Linx en masterclasses door Kurt Elling, Peter Eldridge, Nancy Marano, Gretchen Parlato, Becca Stevens en anderen.

Iedere student heeft twee hoofdvakdocenten, één voor de stemtechnische en één voor de artistieke aspecten. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het eindresultaat. De studenten kunnen in hun vier studiejaren bij meerdere docenten studeren.

Kandidaten wordt aangeraden na te gaan of de studie geen medische problemen oplevert.

Coördinator: Lydia van Dam

Toelating

Voorronde
Deze ronde is voor Nederlandse en buitenlandse kandidaten hetzelfde. Upload een opname van drie door jou gezongen songs in het aanmeldingsformulier. Twee songs dienen te worden gekozen uit de jazz-songlijst: één jazz-swing en één jazz-ballad. De derde song is vrije keuze. De begeleiding liefst met trio (bas, drums, piano of gitaar) maar met alleen piano of gitaar of een play-along voldoet ook. De opname moet duidelijk zijn, maar hoeft niet in een professionele studio te zijn gemaakt. Het hoeven niet per se video's te zijn; audiobestanden, bijvoorbeeld soundcloud, mogen ook.

Nederlandse kandidaten die door deze voorselectie komen, worden uitgenodigd voor een live auditie. Buitenlandse kandidaten die door de voorselectie komen krijgen een uitnodiging voor een online auditie. 
Over de beoordeling van de voorronde en de opnamen kan niet worden gecorrespondeerd.

Nederlandse kandidaten

Live auditie
Dit is een live auditie die op het conservatorium plaatsvindt. Voor deze auditie bereid je volgende songs en een solo voor:

 1. jazz-swing
 2.  jazz-ballad
  Tenminste één van de twee jazzsongs moet gekozen worden uit de jazz-songlijst; dit moet een andere song zijn dan de songs die je hebt ingestuurd voor de eerste ronde.
 3. een song gekozen van de techniek-songlijst.
 4. een improvisatie. De solo kies je uit de onderstaande lijst. Je zingt alleen de solo met begeleiding.
  - Lullaby of Birdland
  - All of me
  - It could happen to you

Het conservatorium zorgt voor een begeleidende band bestaande uit piano drums en bas. Breng je eigen microfoon mee.

De auditant krijgt aan het einde van de tweede auditie te horen of hij/zij is geplaatst op de wachtlijst voor het eerste jaar bachelor (of voor het voorbereidende jaar). 

Buitenlandse kandidaten

Buitenlandse kandidaten die door de voorselectie komen worden uitgenodigd voor een online auditie.

Online auditie
Tijdens de online auditie zing je de volgende stukken:

 1. een jazzballad (mag met play along, met pianist/gitarist of met band, maar geen instrumentale solo’s)
 2. een jazz-swingtune; tweemaal het thema met tekst, tweede keer met melodische/ritmische variaties (mag met play along, met pianist/gitarist of met band, maar geen instrumentale solo’s)
  Tenminste één van de twee jazzsongs moet gekozen worden uit de jazz-songlijst; dit moet een andere song zijn dan de songs die je hebt ingestuurd voor de eerste ronde.
 3. een improvisatie gekozen uit onderstaande songs, alleen de solo (mag met play along, met pianist/gitarist of met band, maar geen instrumentale solo’s)
  - Lullaby of Birdland
  - All of me
  - It could happen to you
 4. een klassiek stuk gekozen uit de lijst (mag met backing track die op de website staat)

De auditant krijgt aan het einde van de deze auditie te horen of hij/zij is geplaatst op de wachtlijst voor het eerste jaar bachelor (of voor het voorbereidende jaar)

Voorselectie
In het aanmeldingsformulier vult de kandidaat drie links (o.a. YouTube, Soundcloud) in met opnamen van jazz- of jazzgerelateerde songs waarop hij/zij te zien en/of te beluisteren is. Aan de hand van dit materiaal  wordt beoordeeld of de kandidaat voldoende niveau heeft voor het masterprogramma. Bij een positieve beoordeling wordt de kandidaat uitgenodigd voor een online óf een live auditie.

Online auditie
De online auditie bestaat uit een Zoom-meeting van 30 minuten. Tijdens deze meeting voer je het volgende uit:

 1. een song in een jazzgerelateerde stijl of een eigen compositie (mag met piano of gitaar of met band - beperk de instrumentale solo’s zoveel mogelijk)
 2. een jazz-standard met een vocale solo over het hele schema (mag met play along of met band, geen instrumentale solo’s)
 3. een technische oefening (deze kan niet voorbereid worden)
 4. een gesprek over je onderzoeksonderwerp. 

Live auditie
Tijdens de live auditie voer je het volgende uit:

 1. een song in een jazzgerelateerde stijl of een eigen compositie (uit te voeren met eigen band of met begeleiding van school - beperk de instrumentale solo’s zoveel mogelijk)
 2. een jazzstandard met een vocale solo over het hele schema (met eigen band of met begeleiding van school - beperk de instrumentale solo’s zoveel mogelijk)
 3. een vocaal-technische/muzikale oefening (dit onderdeel kan niet voorbereid worden)
 4. een kort gesprek over je onderzoeksonderwerp

Lydia van Dam coördinator
Sylvi Lane
Humphrey Campbell    
David Linxvaste gastdocent 
Wiebe-Pier Cnossen techniek 
Lieve Geuens techniek
Diana van der Bent techniek
Bodhi Sykoramethodiek
Lilian VieiraBraziliaans
Sanna van Vlietimprovisatie
Michelle Mallinger Engelse/Amerikaanse uitspraak
Eva Baggermankoren

Delen