orkest-header.jpg
 
 

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

CvA Symfonieorkest

In het CvA Symfonieorkest werken de studenten enkele malen per jaar onder leiding van gerenommeerde dirigenten aan een gevarieerd en uitdagend repertoire. Het orkest treedt op in grote zalen als het Muziekgebouw in Amsterdam, TivoliVredenburg in Utrecht het Muziekgebouw Eindhoven. Ook speelt het symfonieorkest een rol in bijzondere projecten, zoals de Cellobiënnale en het YPF Pianoconcours.

Concerten 2020-2021

28 maart 2021 - Russische lyriek en Schotse mist

Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Martin Sieghart 
solist: Noa Wildschut, viool 
Tsjaikovski - Vioolconcert; Mendelssohn - Symfonie nr. 3 ‘Schotse’

‘De viool wordt niet bespeeld, maar bont en blauw geslagen,’ oordeelde criticus Eduard Hanslick in 1881 over de première van Tsjaikovski’s Vioolconcert door violist Adolph Brodsky. Eerder had de beroemde violist Leopold Auer al bedankt voor de eer. Niet omdat het werk onspeelbaar zou zijn, maar omdat hij meende dat Tsjaikovski – zelf geen violist – het karakter van het instrument geen recht deed. Kortom: de start voorspelde weinig goeds, maar toch zou dit werk, met zijn expressiviteit, magistrale thema’s en Russische lyriek, uitgroeien tot een van de geliefdste vioolconcerten ter wereld.

Tijdens een wandeltocht door Schotland bezocht Mendelssohn de ruïne van Holyrood Chapel bij het paleis ‘waar koningin Maria leefde en liefhad,’ zoals hij schreef aan zijn familie. ‘Gras en klimop tieren er welig, ook bij het altaar waar Maria tot koningin van Schotland werd gekroond.’ De atmosfeer van verval en ruige natuur, waaraan de invallende schemering ongetwijfeld bijdroeg, inspireerde hem: ‘Ik denk dat ik hier het begin van mijn “Schotse” symfonie heb gevonden.’
De muziek bestrijkt een breed scala aan emoties, van duister en stormachtig tot levendig en opgewekt, waarbij vooral in het tweede en vierde deel invloeden uit de Schotse volksmuziek te horen zijn.

zo 28 maart
15.00 uur Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam

Dit concert wordt live gestreamd via consam.nl/live
Download hier de programmatoelichting (PDF)

Delen
 

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief