Artist in Residence Evgeni Sviridov

In mei is de beroemde violist Evgeny Sviridov te gast op het Conservatorium van Amsterdam voor masterclasses en concerten. Het thema is: Weense klassieken, vroege romantiek en Paganini. De masterclasses zijn open voor violisten van de afdelingen klassiek en oude muziek.

Programma

ma 13 mei

 • 19.30 uur Bernard Haitinkzaal
  openingsconcert door Evgeny Sviridov, viool, en Olga Pashchenko, piano
  L. van Beethoven - Vioolsonate nr. 7 in c klein; N. Paganini - La molinera; F. Schubert - Sonatine in a klein D 85

di 14 mei

 • 10.00-17.00 uur kamer 739
  masterclasses

wo 15 mei

 • 10.30-18.00 uur kamer 739
  masterclasses
 • 18.00 uur Sweelinckzaal
  slotconcert door deelnemers aan de masterclasses

Aanmelden
Studenten die willen deelnemen aan de masterclasses kunnen zich tot 1 mei 2024 aanmelden bij Clara Brons: clara.brons@ahk.nl

Evgeny Sviridov

Evgeny Sviridov (St Petersburg, 1989) is een van de toonaangevende barokviolisten van dit moment. Als solist en concertmeester treedt hij tegelmatig op in de grote concertzalen van Europa: het Concertgebouw Amsterdam, de Philharmonie Köln, Musikverein Wien en Konzerthaus Wien en Berlin. Ook is hij een veelgevraagde gast op beroemde festivals, zoals Bachfest in Leipzig, MA Festival in Brugge, Thuringer Bach Woche in Weimar, Haut Jura in Frankrijk, de Potsdamer Festspiele Sans Souci en het Chiemsee Festival. Hij werkte samen met grote musici als Andreas Scholl, René Jacobs, Kent Nagano, Vivica Genaux, Dmitry Sinkovsky, Dorothee Oberlinger, Midori Seiler, Erik Bosgraaf en Hiro Kurosaki.

Evgeny begon zijn opleiding aan het conservatorium van St Petersburg. Al tijdens zijn studie gooide hij hoge ogen op internationale concoursen, zoals het Menuhinconcours in Cardiff en het Paganiniconcours in Genua. In 2010 won hij de eerste prijs op het Vachconcous in Leipzig. Dat zette hem er toe aan zich meer te verdiepen in barokmuziek en authentieke uitvoeringspraktijk. In 2016 won hij de eerste prijs en de publieksprijs op het Concours Corneille in Rouaan, Frankrijk, en in 2017 won hij het internationale concours Musica Antiqua in Brugge.

Sinds 2016 is Evgeny concertmeester van het beroemde barokensemble Concerto Köln, waarmee hij een van de jongste musici is die dit ensemble heeft geleid. Sinds 2018 is hij verbonden aan de Hochschule für Künste Bremen. Hij is mede-oprichter van het barokensemble Ludus Instrumentalis, dat in 2015 het Berlijnse Bachconcours won en in 2016 het ‘Brothers Grauns’-concours. In 2020 nam het ensemble een cd op met triosonates van J.G. Goldberg. Evgeny heeft ook enkele solo-cd’s op zijn naam staan, waaronder sonates van Bach en Biber en sonates en concerto’s van G. Tartini, waarmee hij in 2019 de Preis der Deutschen Schallplattenkritik won.

Olga Pashchenko

Olga Pashchenko (Moskou, 1986) treedt over de hele wereld op als solist, kamermusicus en met orkesten. Sinds 2014 is ze artist in residence bij het Beethoven Haus Bonn. Ook is ze vaak te gast op festivals, zoals het Festival Oude Muziek Utrecht, waar ze in 2014 en 2016 artist in residence was.

Olga Pashchenko studeerde in 2010 cum laude af aan het Conservatorium van Moskou, waar ze klavecimbel studeerde bij Olga Martynova, fortepiano en moderne piano bij Alexei Lubimov en orgel bij Alexei Shmitov. Ze vervolgde haar studie in het masterprogramma bij Alexei Lubimov (historische toetsinstrumenten) en Konstantin Zenkin (waar ze master-research deed over het onderwerp ‘Modern vision of the specifics of interpretation of keyboard music from 15th to 19th century’). In 2013 en 2014 behaalde ze haar masterdiploma in resp. fortepiano en klavecimbel aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij  Richard Egarr en Thérèse de Goede.

Olga heeft vele prijzen gewonnen op concoursen door heel Europa, zoals het International Pianoforteconcours (2010) en het Klavecimbelconcours (2012, tweede prijs en publieksprijs) van het Musica Antiqua Festival Brugge, het eerste Internationale Pianoforteconcours Schloss Kremsegg (2011); het eerste International Pianoconcours ‘Hans von Bülow’ (2012); het Internationale Klavecimbelconcours van de Bach-Wettbewerb Leipzig (2014) (tweede prijs en publieksprijs) en het Internationale Geelvinck-concours Amsterdam (2014).

Olga heeft verschillende cd’s opgenomen en haar opnamen werden uitgezonden op radio en tv.

Delen