Classical - Mystiek en minimal, CvA Symfonieorkest

zondag 02 april 2023, 15:00 - 17:00 uur
Muziekgebouw aan 't IJ
Piet Heinkade 1
1019 BR Amsterdam

CvA Symfonieorkest o.l.v. Ryan Bancroft
Mystiek en minimal: Charles Ives - The Unanswered Question; Mahler - Symfonie no. 10 in Fis 1e deel; nieuw werk van compositiestudenten Jasmine Karimova en Bela Braack van het CvA; John Adams - Harmonielehre

Wat is de zin van het leven? Die vraag stelt de solotrompet in Ives’ The Unanswered Question, en een kwartet van houtblazers zoekt vergeefs naar het antwoord. Meer mystiek vinden we in John Adams’ Harmonielehre (een knipoog naar Arnold Schönbergs gelijknamige boek uit 1911): de legende van koning Anfortas en de middeleeuwse mysticus Meister Eckhart vormden de inspiratiebronnen voor dit werk, waarin Adams laat-negentiende-eeuwse chromatische harmonieën combineert met de compositietechnieken van minimal music. De climax in het tweede deel is een echo van de dissonante ‘schreeuw’ in Mahlers 10e symfonie.

Dirigent Ryan Bancroft komt met dit concert als het ware weer even thuis: hij studeerde in 2017 af aan de Nationale Master Orkestdirectie, een gezamenlijke opleiding van het CvA en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Sindsdien maakt hij een stormachtige carrière: hij is chefdirigent van het BBC National Orchestra of Wales en vanaf seizoen 2023-2024 ook van het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm.

Programma
Charles Ives The Unanswered Question
Gustav Mahler Adagio uit Symfonie nr. 10
John Adams Harmonielehre 
Jasmine Karimova Growth; Part One: IN, OUT 
Béla Braack Growth; Part Two: the vulnerability of nature

Informatie en kaarten

Delen