Geschiedenis

Het Conservatorium van Amsterdam, toen nog ‘Amsterdamsch Conservatorium’ geheten, werd opgericht in 1884, vrijwel tegelijkertijd met het Koninklijk Concertgebouworkest. De orkestklas van Het Koninklijk Concertgebouworkest ging al  snel op in het conservatorium. De banden tussen de beide instituten zijn sindsdien altijd hecht geweest. Veel orkestleden gaven les aan het Conservatorium van Amsterdam en veel alumni verwierven zich een belangrijke plek in het orkest, hetgeen resulteerde in een tot dan toe ongekende mate van professionaliteit in het Nederlandse muziekleven in de late 19e en vroege 20e eeuw. Binnen tien jaar veroverde Amsterdam zich een prominente plek op het muzikale wereldtoneel, een positie die de stad nog steeds inneemt. Sindsdien vertegenwoordigen het Koninklijk Concertgebouworkest en het Conservatorium van Amsterdam de top op het gebied van de internationale uitvoeringspraktijk.

In 1976 fuseerden het Amsterdamsch Conservatorium, het Conservatorium van de Vereniging Muzieklyceum en het Haarlems Muzieklyceum tot het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. De voortreffelijke reputatie op het gebied van klassieke muziek werd in 1994 uitgebreid met jazz door een fusie met het Hilversums Conservatorium. Daarmee kreeg het grootste conservatorium van Nederland gestalte onder de nieuwe naam ‘Conservatorium van Amsterdam’, met alle stijlen onder één dak: klassieke en oude muziek, orkestdirectie, opera, jazz, docent muziek en sinds 2003 ook popmuziek.

Als gevolg van deze ontwikkelingen groeide het Conservatorium van Amsterdam uit zijn onderkomen in de Van Baerlestraat en werd er besloten tot nieuwbouw. In 2008 verhuisde het conservatorium naar het nieuwe gebouw aan de Oosterdokskade, op loopafstand van het Muziekgebouw aan ’t IJ, het Bimhuis, de Openbare Bibliotheek en het Centraal Station, dat speciaal is ontworpen voor het muziekonderwijs: vier concertzalen, goed uitgeruste leskamers, moderne opnamestudio’s die ook plaats bieden aan grote ensembles, digitale verbindingen met alle zalen, een groot aantal studiekamers, een zeer uitgebreide bibliotheek en niet in de laatste plaats een foyer annex kantine waarin docenten, studenten en bezoekers zich welkom voelen. Al deze faciliteiten dragen ertoe bij dat het Conservatorium van Amsterdam midden in het hart van het hedendaagse muziekleven staat.

Een overzicht van de feiten
● 1884: oprichting van het Amsterdamsch Conservatorium
● 1888: Concertgebouw gereed
● 1920: oprichting Conservatorium van de vereniging 'Muzieklyceum'
● 1931: bouw van de Bachzaal gereed
● 1976: Amsterdamsch Conservatorium, Conservatorium van de vereniging 'Muzieklyceum' en het Haarlems Muzieklyceum fuseren tot het Sweelinck Conservatorium
● 1985: het Sweelinck Conservatorium verhuist naar het pand van de Rijkspostspaarbank aan de Van Baerlestraat.
● 1994: Sweelinck Conservatorium en het Hilversums Conservatorium fuseren tot het Conservatorium van Amsterdam.
● 1998: fusie Conservatorium van Amsterdam is in afrondingsfase, alle studierichtingen zijn samengevoegd in Amsterdam aan de Van Baerlestraat en de Nieuwe Vaart.
● april 2008: het conservatorium verhuist naar een nieuw gebouw aan het Oosterdokseiland, dat op 12 september 2008 door koningin Beatrix werd geopend

Delen