Het gebouw

Sinds 21 april 2008 huist het Conservatorium van Amsterdam in een nieuw gebouw aan de Oosterdokskade, vlak bij het Centraal Station. Een bijzonder stimulerende locatie voor muziekvakstudenten: het nieuwe gebouw staat midden in een culturele omgeving, met onder andere het Muziekgebouw, waarin ook het Bimhuis onderdak vindt, en de Openbare Bibliotheek. De overige faculteiten van de AHK liggen op loopafstand.

Het gebouw werd op 12 september 2008 geopend door koningin Beatrix en op 14 september 2008 was er een feestelijke open dag, voorafgegaan door een spectaculaire Musicwave.

Het nieuwe gebouw heeft een open en uitnodigende uitstraling en is zo ontworpen dat toekomstige musici zich er uitstekend kunnen voorbereiden op hun toekomstig beroep. Studenten kunnen een concert organiseren als solist of met een ensemble, een interessant project bedenken met andere musici of met kunstenaars uit andere disciplines, publiciteitsmateriaal vervaardigen, een box-office inrichten, opnamen maken in een van de zalen en de demo via de internetradio op de website presenteren. Kortom, het nieuwe conservatorium is geen school, maar een kunstgebouw waarin de beroepspraktijk meteen van start gaat.

Speciaal ontworpen voor muziek

Voor het ontwerp koos architect Frits van Dongen voor het Engawamodel. Dit model is afgeleid van de Japanse bouwstijl van woonhuizen waarbij de gangen aan de buitenzijde van het gebouw liggen en de 'gebruiksruimten' (zalen, les- en studiekamers) aan de binnenzijde. De gangen liggen dus aan de kant van de gevel, de kamers krijgen door het grote raamoppervlak van de gevel wel direct daglicht. Voordeel van deze manier van bouwen is dat de gang buitengeluiden weert, waardoor studenten ongestoord kunnen studeren.

Het nieuwe gebouw is opgebouwd uit drie eenheden. Op grondniveau zit het 'spelend hart' met vier zalen:
* de Bernard Haitinkzaal (ca. 400 zitplaatsen)
* Amsterdam Blue Note, de jazz/popzaal (ca. 200 zitplaatsen)
* de Sweelinckzaal, een recitalzaal met een intieme sfeer (ca. 120 zitplaatsen)
* de Theaterzaal (ca. 50 zitplaatsen)
Alle zalen zijn voorzien van opnameapparatuur; van ieder concert of examen kan er een opname gemaakt worden die de student eventueel kan laten horen via het internetpodium.

Op grondniveau bevinden zich ook een foyer en de kantine. Boven de zalen zijn er vier etages met leskamers en daarboven twee verdiepingen met bibliotheek, collegezaal en studiekamers.

Een uitgebalanceerde akoestiek

Akoestisch bureau Peutz heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de akoestische eisen die de studenten en docenten stellen aan de les- en studiekamers en de zalen. In proefopstellingen in het oude conservatoriumgebouw hebben studenten en docenten diverse akoestische oplossingen uitgebreid getest. Met deze bevindingen is men erin geslaagd de nieuwe les- en studiekamers precies af te stemmen op de wensen. Alle kamers zijn voorzien van kussens aan de muren in verschillende kleuren, waarbij iedere kleur zijn eigen akoestische eigenschappen heeft.

Nominaties en prijzen

Het nieuwe conservatoriumgebouw is winnaar van:
* de GEVEL NBD Architectuurprijs. De Architekten Cie won de prijs voor de inventieve manier waarop de architect het conservatoriumgebouw als het ware binnenstebuiten heeft gekeerd. Uit het juryrapport: 'Een project waarin alles samenkomt en waar één plus één op wonderlijke wijze leidt tot drie. Door de verkeersruimtes aan de buitenzijde te leggen, lost de Architekten Cie. niet alleen het akoestische probleem op, het bureau creëert een belevingswereld die een theater, concertgebouw of conservatorium normaal gesproken niet heeft. De zaagtanden maken dat je blik naar buiten wordt getrokken; de ioniserende folie zorgt voor een steeds veranderend lichtspel. In combinatie met de klanken die uit de studio's komen, geeft dit een bijna sprookjesachtig effect.'
* de Gyproc Trophy 2009. Montagebedrijf MAT Nederland, verantwoordelijk voor de binnenafbouw van het CvA-gebouw, won de Gyproc Trophy 2009 vanwege de diversiteit in materiaaltoepassing, de hoogstaande kwaliteit van de binnenafbouw en het succesvol omgaan met de complexe projectlogistiek. Daarnaast zorgt de samenhang van afwerking en architectuur voor een bijzonder geslaagde compositie.

en genomineerd voor:
* de Daylight Award, een prijs voor projecten waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp
* de Gouden A.A.P., de Amsterdamse Architectuurprijs 2009

Delen