Simon Van Holen

Simon Van Holen (België) is solo-contrafagottist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij heeft opgetreden met orkesten als het Berlijns Philharmonisch Orkest, het Luzern Fesitvalorkest, het Symfonieorkest van de Beierse Omroep, het Tonhalle Orkest Zürich en de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen en wordt regelmatig uitgenodigd als solist in Europa en Azië.

Simon Van Holen begon zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag in 2003 en rondde in 2010 zijn opleiding af aan de Robert Schumann Musikhochschule Düsseldorf, waar hij met de hoogste distinctie afstudeerde bij Gustavo Núñez. Ook volgde hij masterclasses bij Brian Pollard, Klaus Thunemann, Dag Jensen, Stefan Schweigert, Sergio Azzolini en Marion Reinhard.

Al tijdens zijn studie was Simon Van Holen lid van het Jeugdorkest van de Europese Unie en het Gustav Mahler Jugend Orchester en werd hij uitgenodigd om te spelen in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Maleisisch Philharmonisch Orkest, het Orchestra de l’Opera de Rouen en het Norrköpings Symfoniorkester. In 2007 won hij de Positie van de Academie met de Düsseldorfer Symphoniker, waarin hij werd benoemd tot solo-contrafagottist in 2011.

Als kamermusicus won hij de prestigieuze beurs ‘Villa-Musica Rheinland-Pfalz’. Hij nam deel aan de Zermatt Festival Academie en de Gustav Mahler Academie en trad op met een aantal van de meest legendarische muzikanten, zoals Menahem Pressler, Ingo Goritzki, Jean-Yves Thibaudet, Jürgen Kussmaul en Wolfgang Boettcher.

In 2013 won Simon Van Holen de ‘Prix de Salon’ van de bedrijvenkring van het Koninklijk Concertgebouworkest voor zijn uitzonderlijk muzikantschap. Met de prijs realiseerde Simon van Holen de opdracht voor een nieuw werk voor contrafagot en strijkkwintet door de Nederlandse componist Kees Olthuis, evenals de opname van zijn debuutalbum Pro Contra! op het label Challenge Records, die in binnen- en buitenland goed is ontvangen.
Simon Van Holen is hoofdvakdocent fagot en contrafagot aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast geeft hij wereldwijd masterclasses.

Delen