Matthijs Koene

Matthijs Koene (1977) wordt internationaal gezien als een van de meest vooraanstaande panfluitisten van zijn tijd. Hij studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en werd kort daarna benoemd tot hoofdvakdocent panfluit aan hetzelfde instituut.
Matthijs is winnaar van verschillende prestigieuze prijzen. Zo won hij in 2003 de Vriendenkrans, Concertgebouwprijs en AVRO Radio-prijs, en met zijn duo Verso, met gitarist Stefan Gerritsen, de prijs voor eigentijdse muziek van het Comradio-concours in Barcelona (2003) en de IBLA Grand Prize Top Winner Award en de Piazzolla Award in Italië (2006). Ook bereikte het duo tweemaal de finale van The CAG music competition in New York, in 2005 en 2006.

Matthijs’ visie en speelwijze hebben de technische mogelijkheden en expressie van de panfluit vergroot, waardoor de panfluit zijn intrede kon doen in de klassieke muziek. Er zijn inmiddels meer dan tweehonderd werken voor hem geschreven die veelal aan hem zijn opgedragen. Werken voor panfluit solo, in kamermuziek, met orgel, als onderdeel van ensemble en soloconcerten, vaak door componisten van naam als Theo Loevendie, Roderik de Man, Daan Manneke, Guus Janssen, Klaas de Vries, Chiel Meijering, Gwyn Pritchard, Fabio Nieder, Calliope Tsoupaki, Martijn Padding, Klas Torstensson en Ron Ford.

Delen