Gabriel Bianco

Gabriel Bianco wordt beschouwd als een van de beste klassieke gitaristen van deze tijd. Hij studeerde summa cum laude af in gitaar en kamermuziek aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Hij is winnaar van enkele van de meest prestigieuze internationale concoursen, zoals de Guitar Foundation of America’s International Guitar Competition (San Francisco, 2008)  en de Koblenz International Guitar Competition, ‘Hubert Käppel’ (Koblenz, Duitsland 2007).

Gabriel heeft in meer dan veertig landen opgetreden, met concerten op beroemde festivals en in gerenommeerde concertzalen. Hij geeft solorecitals met een repertoire dat uiteenloopt van barok tot hedendaags, met de nadruk op de romantische periode en Spaanse muziek. Veel componisten hebben nieuw werk aan hem opgedragen. Hij heeft inmiddels twee soloalbums op zijn naam staan: Laureate Guitar Series en Capricci.

Als solist trad hij op met verschillende orkesten, zoals het Staatsorchester Rheinische Philharmonie Koblenz (Duitsland), het AUKO Kamerorkest (Polen), het Philharmonisch Orkest van Lipetsk (Rusland), en het Roemeens Radio-orkest. 

Daarnaast is hij actief als kamermusicus. Hij is mede-oprichter van het Eclisses Guitar Quartet, dat in 2013 het FNAPEC Kamermuziekconcours won en laureaat was van de Banque Populaire Foundation. Het kwartet heeft inmiddels drie cd’s uitgebracht. Ook werkt Gabriel samen met andere instrumentalisten en zangers. Zo bracht hij met hoboïst Michaela Hrabankova de cd Divertissement uit.

Sinds 2011 geeft hij les aan het Conservatoire Maurice Ravel in Parijs en sinds september 2018 is hij docent aan het Conservatorium van Amsterdam. 

Delen