CvA-alumnus en correpetitor Tobias Borsboom winnaar Dutch Classical Talent Award 2015

Foto: Ronald Knapp

Gepubliceerd op

De jury over Tobias Borsboom: 'Tobias is vandaag boven zichzelf uitgestegen.' De Dutch Classical Talent Award bestaat uit een geldbedrag van €10.000, een bronzen beeld van Marianne Houtkamp en naamsvermelding in de Eregalerij bij de Kleine Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw.

Pianist Tobias Borsboom heeft de Dutch Classical Talent Award gewonnen. De Dutch Classical Talent Award bestaat uit een geldbedrag van €10.000, een bronzen beeld van Marianne Houtkamp en naamsvermelding in de Eregalerij bij de Kleine Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. De jury over Tobias Borsboom: 'Tobias is vandaag boven zichzelf uitgestegen.'

Tour & Award
De finale vormt de afsluiting van het Tour & Award-traject van 18 maanden, met een intensief coachingsprogramma en een tour met tien concerten langs de grote zalen van het land.

Tijdens het finaleconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam presenteerden de laureaten zich aan jury en publiek. Het publiek kon in de zaal meestemmen voor de Publieksprijs en koos violist Piotr Jasiurkowski samen met Tobias Borsboom op piano als favoriet. Jasiurkowski en Borsboom wonnen een concert in TivoliVredenburg in seizoen 2016-2017. De vakjury maakte aansluitend de winnaar van de Dutch Classical Talent Award bekend. Juryvoorzitter Willemijn Mooij roemde Tobias Borsboom om 'zijn gedurfde repertoirekeuze en was onder de indruk van zijn muzikale concentratie en de prachtige spanningsboog in het stuk van Liszt.'

Tobias Borsboom
Tobias Borsboom (1988, Leidschendam) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn, en behaalde in 2013 zijn masterdiploma. Hij had succes op het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours (2006), het Prinses Christina Concours, The YPF Competition (2007 en 2010), het Grachtenfestival Conservatorium Concours (2012) en de Grand Dominique (2012). Hij won de derde prijs tijdens de finale van het YPF pianoconcours (2010) met Rachmaninovs Tweede pianoconcert. Ook won hij de prijs voor de beste vertolking van een Nederlandse compositie. Borsboom is als correpetitor verbonden aan de saxofoonafdeling van het Conservatorium van Amsterdam en is een veelgevraagd pianist op festivals als het Storioni Festival, het Grachtenfestival, Bass 2014 en The International Holland Music Sessions (TIHMS). Met violist Piotr Jasiurkowski speelde hij de Masters on Tour (2013-2014) van de TIHMS. In 2013 werd hij zowel als solist, als met violist Piotr Jasiurkowski uitverkozen als finalist van de Dutch Classical Talent Tour & Award. Hieraan verbonden zit een studiebeurs, een grootschalige tour door Nederland, een CD-opname en presentatieperiode voor Radio4 en een nominatie voor de DCT Award.  

De overige laureaten waren het Magma Duo (violiste Emmy Storms en pianiste Cynthia Liem) en celliste Ketevan Roinishvili met pianist Daniël Kool.

Dutch Classical Talent
De selectie als laureaat is al een prijs op zich. Juryvoorzitter Mooij: 'Het spelen van een compleet concertprogramma op de belangrijkste podia van Nederland is een unieke kans voor iedere jonge musicus en een belangrijke steun in de rug bij de opbouw van een goed netwerk voor de concertpraktijk.

Daarnaast doen de deelnemers media-ervaring op door optredens bij NPO Radio 4 en krijgen ze coaching op het gebied van podiumpresentatie en programmeren. In de finale komt dit alles samen. Een mooie brug naar het concertleven dus!'

Dutch Classical Talent is een initiatief van de Nederlandse concertzalen, de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, NPO Radio 4 en de JCP Stichting.

Delen