Joren Elsen

Joren Elsen (1993, België) is een zeer veelzijdig trombonist: hij speelt bij wereldvermaarde ensembles in zowel de historische uitvoeringspraktijk (Collegium Vocale, Vox Luminis, Capriccio Stravagante, La Sfera Armoniosa, B’Rock) als hedendaagse muziek (Ensemble Modern, Lucerne Festival Alumni, SPECTRA). Daarnaast is hij als freelancer regelmatig te gast bij zowat alle grote symfonie- en operaorkesten van België (o.a. Symfonieorkest Vlaanderen, de Munt, Orchestre Philharmonique Royal de Liège); blazersensemble I Solisti en treedt hij op als solist. Hij werkte samen met dirigenten als Philippe Herreweghe, Simon Rattle, Skip Sempé en Ricardo Chailly. 

Zijn veelzijdigheid ontwikkelde Joren vooral in Basel (Zwitserland), waar hij hedendaagse trombonetechnieken studeerde bij componist/trombonist Mike Svoboda en zich toelegde op de historische uitvoeringspraktijk bij Charles Toet en Catherine Motuz. In 2018 sloot hij deze masterstudies af met het allerhoogste cijfer: 6 op 6 ‘Ausgezeichnet’. Voor hij naar Basel trok volgde Joren les bij Jan Smets aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij volgde talloze masterclasses in heel Europa en speelde als solist de concerti van Nino Rota (met Kammerorchester Basel) en Launy Gröndahl (op de European Summer Music Academy in Gjakova, Kosovo). Joren is te beluisteren op cd’s met het Pluto Ensemble, B’Rock en Symfonieorkest Vlaanderen.

Zijn grote passie voor muziek, psychologie en pedagogiek verwerkt Joren in zijn lespraktijk. Na enkele jaren les te geven in academies in Gent en zijn geboortestad Tielt is hij sinds 2022 hoofdvakdocent historische trombone aan het Conservatorium van Amsterdam.

Delen