Emmanuel Resche-Caserta

Emmanuel Resche-Caserta is een Frans-Italiaanse barokviolist. Sinds 2017 is hij tevens concertmeester bij met name het vooraanstaande Franse barokorkest Les Arts Florissants.

Emmanuel studeerde niet alleen viool, maar ook politicologie en kunstgeschiedenis in Parijs. Daarnaast studeerde hij barokviool bij bij verschillende instituten en docenten in Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Zo kreeg hij les van onder meer Enrico Onofri (Conservatorio di Palermo, Italië), François Fernandez (Conservatoire National Supérieur de Paris), Monica Huggett (the Juilliard School, New York) en Pablo Valetti (Escola Superior de Musica de Catalunya, Barcelona, Spanje).

Zijn Amerikaanse debuut als concertmeester van het Julliard 415-orkest onder leiding van William Christie in 2012 betekende een keerpunt: vanaf dat moment wist hij dat hij zich volledig wilde richten op de barokviool. Sindsdien heeft hij de leiding over Les Arts Florissants bij producties over de hele wereld: in de Opéra de Paris (Jephtha van Händel), het Lincoln Center in New York (Haydns Die Schöpfung), de Brooklyn Academy of Music in New York (La naissance d’Osiris/Daphnis et Eglée van Rameau) en verschillende toernees door de Verenigde Staten, Colombia, Europa, Zuid-Korea en Rusland. Hij is ook de artistiek leider van Les Arts Florissants' meest recente opnamen van Airs de Cour voor Harmonia Mundi.

Zijn Franse en Italiaanse achtergrond en zijn voorliefde voor beeldende kunst vormen een constante bron van inspiratie voor Emmanuels spel. Emmanuel heeft regelmatig de leiding over verschillende ensembles in Frankrijk, Spanje, Portugal en België, waaronder Le Poème Harmonique, Marguerite Louise, A Nocte Temporis, Tiento Nuovo, Il Gardellino, The New Baroque Times en Hemiolia. Daarnaast is hij gevraagd als artistiek leider van het Conservatoire Supérieur de Paris en het Moscow Conservatory Baroque Orchestra. Als onderzoeker heeft hij meegewerkt aan de Grove Music Online en ontwikkelde hij een hechte werkrelatie met barokdanser Hubert Hazebroucq. In het kader van deze samenwerking leidde Emmanuel verschillende workshops, producties en seminars in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Onlangs richtte Emmanuel zijn eigen ensemble EXIT op, om samen met zijn muzikale vrienden zijn persoonlijke artistieke dromen te verwezenlijken. In 2019 verscheen zijn eerste soloalbum met EXIT, met als thema muziek uit Zuid-Italië. In 2022 verschijnt bij het label Château de Versailles een tweede album met een reconstructie van een openluchtconcert gespeeld door Corelli's orkest.

Sinds 2019 speelt Emmanuel op een magnifieke Francesco Ruggeri-viool uit 1675, hem ter beschikking gesteld door de Jumpstart Jr. Stichting in Amsterdam.

Delen