Ralph van Raat

Ralph van Raat is sinds zijn veertiende jaar gefascineerd door met name de klassieke muziek van de 20e en 21e eeuw. Met een repertoire dat reikt van Bach tot Boulez, stelt hij zich tot doel om zijn publiek kennis te laten maken met de enorme schoonheid van muziek van dit tijdperk door het geven van solorecitals, lecture-recitals, het spelen van pianoconcerten met orkest, CD-releases en speciale projecten. Van Raat helpt zijn publiek zich te kunnen identificeren met hedendaagse componisten door zijn klassieke aanpak, waarin een grote aandacht voor muzikale structuur en voor toonvorming naar zijn mening cruciaal is voor het overbrengen van de muzikale logica en poëzie.

Dit is niet onopgemerkt gebleven: als meervoudig prijswinnaar van binnen- en buitenlandse concoursen en stipendia, hebben veel componisten werken voor de pianist geschreven. Hij speelde meer dan vijftig pianoconcerten wereldwijd, met orkesten als Los Angeles Philharmonic, Koninklijk Concertgebouw Orkest en de BBC Symphony Orchestra, en nam meer dan 30 CD’s op. 

Van Raat is een veelgevraagd spreker en speler voor radio en televisie, en hij doceert aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Accademia di Musica di Pinerolo in Turijn. Ralph is in 2003 benoemd tot Steinway Artist. 

In zijn vrije tijd vliegt Ralph als commercieel vlieger voor luchtvaartbedrijf Special Air Services.

Delen