Michael Langemann

Michael Langemann, geboren in Moskou, is componist, muziektheoreticus en dirigent. Zijn werk is uitgevoerd door onder meer de London Symphony Orchestra, BBC Symphony Orchestra, NDR-Chor en Orchestre Philharmonique du Luxembourg.

Hij heeft vier opera’s gecomponeerd, waarvan de laatste, Anna Toll, gebaseerd op de Anatol-cyclus van Schnitzler, in 2016 in première ging bij Oper Frankfurt. De kameropera Persona, gebaseerd op een script van Ingmar Bergman, componeerde hij in opdracht van de Staatsoper Hamburg in 2015. In 2013 produceerde Oper Köln de dramatische opera Musik, naar het gelijknamige toneelstuk van Frank Wedekind, met  een libretto van de jonge Duitse auteur Helene Hegemann.

Momenteel werkt Michael aan zijn proefschrift Studien zu einer neuen Instrumentationslehre bij prof. dr. Clemens Kühn. Een boek over instrumentatie is in voorbereiding en zal verschijnen als deel in de serie Grundlagen der Musik (Laaber Verlag). In 2016 werd Michael uitgenodigd om compositie en analyse nieuwe muziek te doceren aan de International Ensemble Modern Academy in Frankfurt.

Michael studeerde compositie bij George Benjamin (King’s College London), Manfred Trojahn en Tristan Murail (Columbia University New York) en muziektheorie bij Friedrich Jaecker. Directie studeerde hij bij Volker Wangenheim. In 2009 won hij de Royal Philharmonic Society Composition Prize. In 2010 ontving hij de Staatsprijs van  Noordrijn-Westfalen. Ook won hij diverse beurzen.

Delen