Joris Roelofs

Joris Roelofs, geboren in 1984 in Aix-en-Provence (Frankrijk), en opgegroeid in Amsterdam, speelt saxofoons, klarinet en basklarinet. Al op zestienjarige leeftijd trad hij op op tv, waar hij het klarinet-intro van Gerswins Rhapsody in Blue speelde met het Orkest van het Oosten. Ook was hij solist bij het Jazz Orchestra of The Concertgebouw. In 2001 won hij de Pim Jacobs Prijs. In 2007 studeerde hij af aan de masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam en in 2008 verhuisde hij naar New York.

In 2003 won hij als eerste niet-Amerikaan de Stan Getz/Clifford Brown Fellowship Award van de International Association Of Jazz Education (IAJE) in de Verenigde Staten. In 2004 won hij de eerste prijs van de prestigieuze Deloitte Jazz Award en in 2008 werd hij geselecteerd voor de Thelonious Monk International Saxophone Competition.

Joris heeft opgetreden met artiesten en ensembles als  Brad Mehldau, Dee Dee Bridgewater, Christina Branco, Lionel Loueke, Lewis Nash, James Carter, Vanguard Jazz Orchestra, WDR Big Band. Van 2005 tot 2010 was hij lid van het Vienna Art Orchestra. In 2010 werd hij door Brad Mehldau uitgenodigd met hem op te treden in Carnegie Hall in New York en het Sanders Theatre in Boston. In 2015 vroeg Mehldau hem deel uit te maken van een nieuw project met cello, piano en klarinet: nieuwe muziek gecomponeerd door Mehldau voor een stomme film getiteld 'Salvation Hunters' (Von Sternberg). Joris speelt ook lead-altsax in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Als bandleider heeft hij verschillende keren opgetreden op onder andere het North Sea Jazz Festival, in het Concertgebouw in Amsterdam en Smalls Jazz Club in NYC. Sinds 2008 toert hij door Europa met zijn eigen projecten, waaronder Aaron Goldberg, Ari Hoenig, Reginald Veal, Joe Sanders, Greg Hutchinson, en Johannes Weidenmüller. In 2007 nam hij zijn debuutalbum op, Introducing Joris Roelofs (Material Records). Met het Chamber Tones Trio, met Jesse van Ruller en Clemens van der Feen, heeft hij twee albums uitgebracht: Chamber Tones en The Ninth Planet, en opgetreden in Europa en Azië. Joris’ cd Live At The Bimhuis kwam uit in 2011 en werd in 2012 genomineerd voor een Edison. In 2011 formeerde hij een nieuw trio, met Ted Poor en Matt Penman, waarin hij basklarinet speelt. Pirouet Records bracht hun album Aliens Deliberating uit in 2014. Hun tweede album verschijnt later dit jaar, ook bij Pirouet Records.

Als sideman heeft Joris opgetreden op een groot aantal internationale jazzfestivals en in jazzclubs over de hele wereld. Momenteel woont hij in Amsterdam, waar hij filosofie studeert aan de Universiteit van Amsterdam en klarinet doceert aan het Conservatorium van Amsterdam.

Delen