Hans Vroomans

Na zijn studie klassiek piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag werd Hans Vroomans een van de eersten die afstudeerde aan de opleiding jazz en hedendaagse muziek van het Rotterdams Conservarium. Gedurende zijn studie daar, bij onder anderen Rob van Kreeveld, kreeg hij zijn eerste ervaringen met orkestrale jazz in de orkesten van Rob Madna en John Clayton, en het European Community Jazz Orchestra (EuroJazz).

Hans vervolgde zijn studie in New York aan de New York University. Hij studeerde piano bij Jim McNeely en Don Friedmanen arrangeren bij Bob Mintzer enw erkte met een aantal grote namen in de jazzwereld, zoals trompettist Randy Brecker en saxofonist/klarinettist Eddie Daniels.

Sinds zijn terugkeer in Nederland is Hans pianist van het Metropole Orkest. Met dit Grammy-winnende orkest heeft hij opgetreden in binnen- en buitenland en opnamen gemaakt met artiesten als Ivan Lins, John Scofield, Al Jarreau, Kurt Elling en vele anderen.

Als sessiemuziekant is Hans te horen op talloze cd’s; daarnaast heeft hij drie cd’s opgenomen onder zijn eigen naam. Hij is een veelgevraahd pianist, keyboardspeler en arrangeur, zowel op het podium als in de studio. Sinds 1992 is hij pianist en mzikaal leider bij Laura Fygi, met wie hij over de hele wereld optreedt, vooral in Azië. Hij speelt op de meeste van haar cd’s en heeft van twee albums de co-productie en de arrangementen voor zijn rekening genomen.

Van 200-2003 was Hans pianist en muzikaal leider bij Paul van Vliet in diens theatertours Tekens van Leven en An Evening with Paul van Vliet voor UNICEF. Recentelijk heeft Hans opgetreden en opnamen gemaakt met Trijntje Oosterhuis en hij is ook te horen bij diverse Duitse radio-orkesten, zoals de  NDR Big Band in Hamburg en de Hessische Rundfunk Big Band in Frankfurt.

Hans is lid van Who’s the Bossa?, een internationale groep muzikanten die een liefde voor Braziliaanse muziek delen. Daarnaast is hij docent aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft hij workshops masterclasses over de hele wereld.

Delen