27/1: feestelijke jaaropening door Sweelinck Barokorkest

Gepubliceerd op

Op 27 januari, 12.30u in de Bernard Haitinkzaal, waan je je in de 18e eeuw: het Sweelinck Barok Orkest brengt tijdens een lunchconcert Charpentiers Te Deum. Onder leiding van de Belgische gastdirigent Guy Van Waas brengen het orkest en het Sweelinck Kamerkoor hun interpretatie van deze klassieker en zetten ze het jaar muzikaal in.

Deze muziek speel je zoals je danst: je moet zeker zijn van elke pas die je zet.Net voor het einde van de eerste repetitie legt Guy Van Waas een zangeres uit hoe dit stuk om gedecideerdheid vraagt. Achteraf legt hij uit: Het stuk is gemaakt voor de kerk en wordt erg functioneel uitgevoerd. En toch viert het uitbundig feest, terwijl het bij tijden ook intimiteit opzoekt.

Dit concert vloeit voort uit de vrijdagprojecten van het Sweelinck Barokorkest van de afdeling Oude Muziek, waarbij studenten Klassiek en Oude Muziek hun originele, oude instrumenten als barokviolen, luiten, natuurtrompetten bespelen. Je hoort hoe Charpentier zijn stuk bedoeld had, met de instrumenten die hij kende. Van Waas: Een barokorkest klinkt milder dan een symfonisch orkest, maar niet per se zachter. Ze halen hun decibels zeker wel, maar het contrast binnen de instrumenten is groter.’ 

Naast de bekende prelude – bekend van de Eurovisie – ligt de focus in het stuk toch vooral op zang: Studenten leren deze muziek om hun repertoirekennis te verbreden en ze focussen extra hard op de prachtige details. Het is de perfecte, feestelijke afsluiter van deze eerste maand van het nieuwe jaar.

Informatie over het optreden vind je hier.

Delen