In memoriam Nico Brandsen (1960-2024)

Gepubliceerd op

Met grote verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van collega Nico Brandsen op woensdag 10 januari 2024. Hij was een vooraanstaand toetsenist en gaf jarenlang les op de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.

Nico Brandsen (Alkmaar, 7 augustus 1960) was een van de meest veelzijdige toetsenisten van Nederland, met als specialiteit het hammondorgel. Met zijn sessiewerk bij artiesten als Van Dik Hout, Ilse DeLange, Golden Earring, Maarten van Roozendaal, Anouk, Kane en Jan Akkerman zette hij het hammondorgel weer op de kaart in de Nederlandse muziek. Ook schreef en produceerde Nico verschillende albums van Angela Groothuizen. Het lied ‘Vinkeveen’, dat ze samen met tekstschrijver Jan Beuving schreven, werd in 2012 bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs. Het NPI riep Nico uit tot beste toetsenist van Nederland en bekroonde hem met een Duiveltje.

Naast het sessiewerk was Nico actief in eigen bands, zoals In De Steen, Ro & Paradise Funk, OLaBOLA en De Groep Fosko. In zijn eigen Drawbar Studio verzorgde hij de muziek voor vele tv-programma’s. Ook ontwikkelde hij het concept Vintage Future: sixties/seventies rhythm & blues en soul verbonden met de huidige technologische ontwikkelingen. Voor de band Mell & Vintage Future, die hij in 2015 begon, richtte hij met topdrummer Ton Dijkman het label Vintage Future Records op. Om de muziek van Mell & Vintage Future naar het podium te vertalen ontwikkelde Nico met zijn nieuwe Hammond XK-5 en Ableton een hybride systeem waarmee hij op één instrument hammondorgel, piano, bassen en zelfs voetbassen kon bespelen. ‘Een beest, echt een beest,’ noemde hij het instrument in een interview met NPO Radio 1. Volgens Hammond Europe was hij hiermee de eerste ter wereld.

Sinds 2004 was Nico docent aan de popopleiding, waar hij met grote bevlogenheid zijn kennis en ervaring overdroeg op de jongste generatie popmusici.

We zijn Nico dankbaar voor al zijn bijdragen aan de popopleiding. Zijn inspirerende persoonlijkheid zal enorm gemist worden. We zullen hem herinneren om zijn gevoel voor humor, diepe toewijding, passie en liefde voor muziek.

De crematie vindt in besloten kring plaats.
We wensen eenieder veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Delen