Studenten Docent Muziek brengen interculturule voorstelling Ma’an

Gepubliceerd op

Ieder jaar werken dertig ODM-studenten onder begeleiding van gastcoaches toe naar een voorstelling: voor deze editie verdiepen de studenten zich in Arabische muziek en maken ze cross-overs met hun eigen culturele achtergrond. Dat doen ze samen met coaches Mireille Bittar, Feras Khouri en Sattar Al Saadi. Een week lang werken ze naar deze performance toe. Op 22 december stellen ze de prachtige stukken voor waar ze aan werkten.   

Amsterdam is één van de grootsteden met het hoogste aantal nationaliteiten, vertellen de gemeentecijfers. ‘Die grote diversiteit brengt natuurlijk een grote schare aan muziektradities,’ vertelt docent en projectleider Bas Gaakeer, ‘We zien bij studenten een grote nieuwsgierigheid naar muziektradities die ze nog niet kennen, en we moedigen ze ook aan om een open houding te houden, bijvoorbeeld met dit project.’ De opleiding docent muziek is daarom ook genrevrij, om net een veelheid aan inspiratie te bieden uit allerlei hoeken.

Student Federico is een van de studenten die optreedt op 22 december. Het lied dat hij brengt, Ashkee Lemeen, gaat over omgaan met lijden: ‘Wij klagen altijd, we zeggen dat het leven niet geeft wat we verwachten / onze glimlach geeft licht naar donkere nachten’. Federico: ‘Arabische muziek is heel eerlijk; inhoudelijk maar ook muzikaal is het erg verrijkend. Zo heb ik ondervonden dat tonen een spectrum zijn: in de Westerse wereld denken we in halve tonen, maar in Arabische muziek hebben ze zelfs kwarttonen. Dit vind ik, samen met de prachtige versieringen een mooie uitdaging.’

En dat is ook net de kracht van Ma’an, vertelt Bas: ‘Onze studenten ontwikkelen zich op didactisch gebied, maar worden ook graag muzikaal uitgedaagd. Dit project geeft studenten de kans om ook echt in actie te komen en zich een volledige week alleen artistiek in te spannen.’ 

Muziek is een drager van verhalen. Bas: ‘Muziek is cultuur en is erg specifiek, maar daarnaast kan het ook erg verbindend zijn over culturen heen. Zelfs wanneer je de tekst niet snapt is er een non-verbaal aspect waardoor je connectie maakt, de muziek spreekt voor zich.’  

Ma’an gaat door op 22 december, 20:00 uur in Podium Mozaiek. Meer informatie vind je hier.

Delen