CvA concert Big Band brengt Rediscovered Ellington 

Gepubliceerd op

Duke Ellington was één van de meest invloedrijke jazzmuzikanten, vanwege zijn composities, de manier waarop hij big bands leidde, zijn solo spel. Hij maakte ontelbaar veel composities, maar voor het album Rediscovered Ellington werden 9 vergeten werken gearrangeerd en opgenomen met de WDR Big Band. Zeven van deze werken kun je op 16 december live horen: de CvA Concert Big Band, een zeventienkoppige band die slechts enkele keren per jaar voor de gelegenheid wordt samengesteld, brengt samen met muzikale gast Dick Oatts voor het eerst de bruisende arrangementen van Richard DeRosa.  

De muziek van de plaat Rediscovered Ellington komt oorspronkelijk uit het persoonlijke archief van Ellington’s familie. Enkele pareltjes werden door DeRosa weer tot leven gebracht. DeRosa, die werkzaam is op de universiteit van Noord-Texas en die meermaals de dirigent was van de WRD Big Band, verzorgde de arrangementen van deze muziek voor voornoemde Big Band. ‘Je hoeft echt geen expert te zijn om van deze arrangementen te kunnen genieten’, lezen meerdere reviews van toonaangevende jazzvakbladen, ‘Terwijl het voor kenners een inkijkje is in niet eerder gekende opnames in Ellingtons bekende stijl.’  

Sterren van de avond zijn onder andere de leden van de CvA Concert Big band, o.l.v. Johan Plomp, met solist Dick Oatts. Deze selectieband, met individueel sterke muzikanten komt slechts een paar keer per jaar samen om een show te spelen. Wat zo fijn is aan de concertband? Anna-Maria, Senior producer bij de jazzafdeling, licht toe: ‘Dat deze individueel enorm goede muzikanten samen een heerlijk geluid vormen. De band is groot, er doen veel en verschillende instrumenten mee, wat een breed kleurenpalet geeft. Het heeft een heel andere energie en gaat als een trein. En hoeveel power het ook kan hebben, kan het geluid evengoed klein en intiem zijn.’   

Daarnaast is ook de aanwezigheid van toonaangevend saxofonist, Dick Oatts, een belangrijke factor in het concert. Collega Jasper Blom, coördinator van de CvASaxafdeling, roemt Dick als muzikant en educator: hij brengt een diepgaande melodie, terwijl hij ook een enorm goede allrounder is, Maar wat hem echt speciaal maakt, is dat hij met beide “poten in de modder” staat als lesgever. Hij is niet te beroerd om naast de Big Band sessies ook een studentenjamsessie op maandagavond mee te doen.’

Deze avond mag je niet missen, en als je daar nog niet van overtuigd bent, kom dan zeker een kijkje nemen op vrijdagavond. Meer informatie over het event vind je hier.   

 

Delen