Janneke van der Wijk verlaat Conservatorium van Amsterdam

Gepubliceerd op

Janneke van der Wijk neemt per 1 januari 2022 afscheid als directeur van het Conservatorium van Amsterdam (CvA). Per die datum verruilt zij haar functie bij het CvA voor die van directeur van een nieuw op te richten vermogensfonds genaamd de ELJA Foundation. Dit vermogensfonds gaat projecten en programma’s initiëren en financieren op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst met als doel groepen kinderen en jongeren met elkaar te verbinden. Dit initiatief van mevrouw Blokker-Verwer wordt een van de grotere vermogensfondsen op het gebied van kunst en cultuur in Nederland.  

Sinds haar aantreden als directeur van het Conservatorium van Amsterdam, heeft Janneke van der Wijk het instituut verder op de kaart gezet als toonaangevende en vernieuwende muziekvakopleiding op het hoogste internationale niveau. Bert Verveld, collegevoorzitter van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: 

“Janneke van der Wijk was en is van enorme betekenis voor het Conservatorium van Amsterdam. Ze heeft de deuren van het instituut verder opengezet en samen met de collega’s het CvA gepositioneerd als een van de toonaangevende conservatoria ter wereld. In de afgelopen tien jaar zijn onder haar leiding tal van vernieuwingen gerealiseerd, in het onderwijs, onderzoek en in samenwerkingen met relevante instituten in de muzieksector. Het CvA is uitstekend met het werkveld verbonden en staat midden in het culturele en muziekleven. Het CvA levert geweldige musici en docenten af en wordt stelselmatig zeer positief geëvalueerd door studenten, alumni en medewerkers. Het CvA staat er heel goed voor. Wij feliciteren Janneke met deze prachtige benoeming en wensen haar veel succes in deze volgende en prachtige stap.”   

Van der Wijk is ook bestuurlijk zeer actief in de kunstensector, onder meer als vice-voorzitter van het bestuur van Méér Muziek in de Klas, lid van de Raad van Toezicht van Internationaal Theater Amsterdam en bestuurslid bij onder meer het Prinsengrachtconcert en de Cello Biënnale.  

“Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van het Conservatorium van Amsterdam. Ik ben ongelooflijk trots op wat er in de afgelopen jaren gezamenlijk is gerealiseerd en waar het CvA nu staat. Het is een prachtig instituut met een geweldig team en ik laat het dan ook achter in goede en gemotiveerde handen. De ELJA Foundation biedt een unieke kans om op het terrein van Muziek, Dans en Beeldende kunst nieuwe en impactvolle projecten te realiseren. Iets waar ik me wederom met hart en ziel voor ga inzetten.” 

De opvolgingsprocedure wordt op korte termijn gestart, waarbij gebruikgemaakt wordt van een werving- en selectiebureau. Hierover verschijnt binnenkort meer informatie.    
 

Delen