In memoriam Louis van Dijk (1941-2020)

Gepubliceerd op

Ons bereikte het droeve bericht dat onze alumnus Louis van Dijk op 12 april jl. is overleden. Louis studeerde in de jaren zestig klassiek piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde zijn diploma klassiek piano cum laude. In zijn lange en rijke carrière heeft hij een enorm stempel gedrukt op het Nederlandse muziekleven. 

Dat Van Dijk niet in één muzikaal hokje is te stoppen, blijkt al vroeg, naast zijn conservatoriumopleiding speelt hij jazz met zijn eigen trio en in een kwartet met vibrafonist Carl Schulze. Zijn muzikale idolen zijn Oscar Peterson, Bud Powell, Bill Evans en Johann Sebastian Bach. In 1961 wint het Louis van Dijk Trio het Loosdrecht Jazz Concours. 
Gedurende zijn hele carrière toont Van Dijk zich wars van hokjes. Hij werkt met grote namen uit de Nederlandse jazz, zoals zangeres Rita Reys, vibrafonist-drummer Frits Landesbergen, bassist Edwin Corzilius, drummer John Engels, trompettist Eric Vloeimans, gitarist Anton Goudsmit, en pianist Cor Bakker, maar ook met grootheden uit de klassieke wereld, zoals zangeres Elly Ameling en pianist Daniël Wayenberg. Daarnaast brengt hij klassiek en pop in een jazzy jasje, begeleidt hij cabaretiers en chansonniers, zoals Ramses Shaffy, en voert hij nummers van The Beatles uit op kerkorgel. Met Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoventoert hij als de Gevleugelde Vrienden voor het goede doel langs de podia.

Tot Louis van Dijks vele onderscheidingen behoren drie Edisons, een Gouden Harp (2006) en een Gouden Eeuw Award (2013) voor zijn gehele oeuvre. In 2000 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2014 wordt de Louis van Dijk Jazz Award ingesteld, een aanmoedigingsprijs voor jonge jazz-arrangeurs. Van Dijk krijgt de prijs zelf als eerste in november 2014 tijdens een aan hem gewijd concert op Amsterdam World Jazz City 2014 in het Conservatorium van Amsterdam. In de daaropvolgende jaren neemt hij zelf plaats in de jury.

Delen