Sayuri Yamagata en Shunske Sato benoemd tot hoofdvakdocent barokviool

Foto Annelies van der Vegt

Gepubliceerd op

 

Sayuri Yamagata en Shunske Sato zijn benoemd tot hoofdvakdocent barokviool. Met ingang van september 2014 vormen zij het docententeam hoge strijkers binnen de afdeling Oude Muziek.

Sayuri Yamagata en Shunske Sato zijn benoemd tot hoofdvakdocent barokviool. Met ingang van september 2014 vormen zij het docententeam hoge strijkers binnen de afdeling Oude Muziek. Zij gaan hun expertise overbrengen op de studenten in zowel individuele hoofdvaklessen als ook coachings en masterclasses.
‘Met Sayuri en Shunske hebben we twee gerenommeerde artiesten als docenten aan ons kunnen binden,’ aldus Sven Arne Tepl, adjunct-directeur van het Conservatorium van Amsterdam. ‘Wij zijn uitermate blij dat we het internationale docententeam van onze afdeling Oude Muziek met deze twee specialisten van allure mogen versterken.’

Sayuri Yamagata studeerde aan de Tohu-Gakuen School of Music in Tokio en kwam in 1984 naar Den Haag om barokviool te studeren bij Lucy van Dael aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 2005 is ze (plaatsvervangend) concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging. Ze maakt sinds 1985 deel uit van het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Frans Brüggen, en speelt daarnaast in diverse andere kamermuziekensembles. Ze werkte onder meer met Sigiswald Kuijken, Gustav Leonhardt, Bob van Asperen en Anner Bijlsma.

Shunske Sato (Tokio, 1984) heeft naam gemaakt op zowel moderne viool als barokviool. Hij studeerde aan de Juilliard School for Music New York, waarna hij zijn studie moderne viool voortzette in Parijs en zijn studie barokviool in München. Hij is concertmeester van Concerto Köln en de Nederlandse Bachvereniging en heeft opgetreden als solist met het Orchestra Libera Classica in Japan, Berliner Lautten Compagney. In 2011 gaf hij de eerste uitvoering sinds lang van Paganini’s tweede vioolconcert op historische instrumenten met de Academy of Ancient Music. Op de moderne viool heeft Shunske gesoleerd bij alle grote orkesten in Japan en vele vooraanstaande Europese en Amerikaanse orkesten. Daarnaast is hij een veelgevraagd kamermusicus.

Delen