CvA-winnaars in het Prinses Christina Compositie Concours en CvA-finalisten in het Prinses Christina Concours 2013

Gepubliceerd op

Op 6 april vielen CvA-studenten in de prijzen tijdens het Prinses Christina Compositie Concours en op dezelfde dag werden de finalisten geselecteerd voor het Prinses Christina Concours 2013 tijdens de Dag van de Genomineerden. Drie van de acht finalisten zijn CvA-studenten.

Foto: Laetitia Gerards, Copyright Prinses Christina Concours

Op 6 april vielen twee CvA-studenten in de prijzen tijdens het Prinses Christina Compositie Concours en op dezelfde dag werden de finalisten geselecteerd voor het Prinses Christina Concours 2013 tijdens de Dag van de Genomineerden. Drie van de acht finalisten zijn CvA-studenten.

In het Prinses Christina Compositie Concours deden ruim twintig jonge componisten (12 t/m 21 jaar) mee aan de selecties. Zes deelnemers veroverden een plek in de finale op 6 april, die plaatsvond in het Provinciehuis Zuid-Holland. CvA-studenten Iris Tjoonk en Tijn Wybenga wonnen prijzen in Categorie 3:

CATEGORIE 3 (conservatorium)
1e prijs: Iris Tjoonk (20 jaar, Ruurlo) met T27 Trio for Brass
- Muziekgebouw aan ’t IJ Prijs: Abonnement voor twee personen op een concertserie van moderne muziek, aangeboden door het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
- Donemus Prijs: €100,- aan bladmuziek, uit te zoeken in de webshop van Donemus.
- Residentie Orkest Prijs: Bijwonen van een repetitie en concert op 11 mei 2013 van de wereldpremière van het Pianoconcert van Alexander Raskatov door het Residentie Orkest en na afloop een gesprek met de dirigent van dit orkest.
2e prijs: Tijn Wybenga (19 jaar, Amsterdam) met Entre Temps (opgedragen aan Olivier Messiaen)
- Trio Burlesco Prijs: Een nieuw te schrijven compositie voor het trio met het vooruitzicht van uitvoering tijdens concerten door Trio Burlesco.
- Residentie Orkest Prijs: Bijwonen van een repetitie en concert op 11 mei 2013 van de wereldpremière van het Pianoconcert van Alexander Raskatov door het Residentie Orkest en na afloop een gesprek met de dirigent van dit orkest.

Op dezelfde dag werd ook de Dag van de Genomineerden gehouden, de landelijke halve finale van het Prinses Christina Concours. De afgelopen maanden hebben ruim 500 jonge muzikanten (12 t/m 19 jaar) uit het hele land meegedaan aan de selecties van het Prinses Christina Concours. Uit alle deelnemers werden 27 jonge muzikanten geselecteerd om te spelen op de Dag van de Genomineerden. De jury koos uiteindelijk acht finalisten, waaronder drie CvA-studenten: Ellen Peters (bachelor), Florian Verweij (Sweelinck Academie), Laetitia Gerards (bachelor).
Oxana Thijssen (Sweelinck Academie) kreeg een Eervolle Vermelding.

Finalisten Prinses Christina Concours 2013:
Astrid den Daas, klarinet (19 jaar, Oudeschoot)
Ellen Peters, blokfluit (18 jaar, Oldenzaal)
Florian Verweij, piano (15 jaar, Sappemeer)
Hawijch Elders, viool (14 jaar, Delft)
Jorian van Nee, piano (13 jaar, Tull en ‘t Waal)
Laetitia Gerards, zang (19 jaar, Helmond)
Ramon van Engelenhoven, piano (17 jaar, Medemblik)
Yang Yang Cai, piano (14 jaar, Baarn)

De finalisten spelen op zondag 21 april 2013 in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in het Lucent Danstheater in Den Haag.

Oxana Thijssen, harp (17 jaar, Blerick), Manuel Sanguino, piano (14 jaar, Hulshorst) en Raoul Steffanie, bariton (20 jaar, Tilburg) kregen een Eervolle Vermelding.

Het publiek kende Publieksprijzen toe aan Ramon van Engelenhoven, piano (17 jaar, Medemblik), Hawijch Elders, viool (14 jaar, Delft) en Jorian van Nee, piano (13 jaar, Tull en ‘t Waal).

 

Delen