Het belang van mentale training voor musici

Gepubliceerd op

Een goede mentale gesteldheid is van wezenlijk belang voor het leveren van een artistieke prestatie op het podium. Het voortdurend moeten leveren van een topprestatie vergt veel van een mens en dit gaat de ene dag met meer spanning gepaard dan de andere dag. Lezing door Rico Schuijers.


Een goede mentale gesteldheid is van wezenlijk belang voor het leveren van een artistieke prestatie op het podium. Het voortdurend moeten leveren van een topprestatie vergt veel van een mens en dit gaat de ene dag met meer spanning gepaard dan de andere dag.

Mentale training is het systematisch aanleren van vaardigheden met als doel het verbeteren van de prestatie. Om op topniveau te kunnen presteren en om je op dat niveau te onderscheiden, is het belangrijk om te weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je mentaal zo voorbereid bent, dat je het beste uit jezelf kunt halen op het juiste moment. Dat je ‘zelfcontrole’ hebt tijdens het presteren. Wat voor doelen stel je jezelf? Wat doe je vlak voor een proefspel of een belangrijk concert; ontspan je of pep je jezelf op? Hoe zorg je ervoor dat je je aandacht erbij houdt en je niet laat afleiden door omstandigheden of een proefspelcommissie? Wat doe je om ervoor te zorgen dat je blijft vertrouwen in jezelf, ook na een slechte prestatie of een fout?

Rico Schuijers, die afgelopen zomer als sportpsycholoog met de Nederlandse sporters naar de Olympische Spelen in Londen is geweest, zal in deze lezing spreken over wat de invloed van spanning is op prestatie en het plezier in het musiceren, en hoe deze te beheersen door mentale training. Begrippen als wil om te presteren, omgaan met spanning, concentratie en zelfvertrouwen komen hierin aan de orde.

vr 30 november 2012
14.00-16.00 uur Bernard Haitinkzaal
Conservatorium van Amsterdam
Voertaal Engels

 

Delen