Exploring the Black Roots of Jazz with John Clayton

Gepubliceerd op

De beroemde contrabassist John Clayton komt als Artist in Residence (AIR) naar het Conservatorium van Amsterdam voor het vierde deel in het vijfdelige project Exploring the Black Roots of Jazz. Een week lang werkt hij met jazzensembles van het conservatorium, met als afsluiting een groots concert met de Concert Bigband in het Bimhuis.

De beroemde contrabassist John Clayton komt als Artist in Residence (AIR) naar het Conservatorium van Amsterdam voor het vierde deel in het vijfdelige project Exploring the Black Roots of Jazz. Een week lang werkt hij met jazzensembles van het conservatorium, met als afsluiting een groots concert met de Concert Bigband in het Bimhuis.

Met het project The Black Roots of Jazz begeleidt John Clayton studenten van de jazzafdeling op een zoektocht naar de Afro-Amerikaanse roots van de jazzmuziek. Jazzmuziek is vandaag de dag een wereldwijd fenomeen met verschillende culturele invloeden, maar haar roots blijven onmiskenbaar Afro-Amerikaans. Het project Exploring the Black Roots of Jazz verkent een variëteit aan jazzstijlen en de manier waarop deze stijlen zijn gevormd door de muziek, het sociale bewustzijn en de politieke geschiedenis van de Afro-Amerikanen. Het centrale thema is het definiëren en identificeren van de muzikale elementen in jazz die voortkomen uit de Afro-Amerikaanse roots. Hierbij wordt grote nadruk gelegd op het luisteren naar en het analyseren van geselecteerde geluidsfragmenten van sleutelfiguren uit de jazzgeschiedenis.

De al zeven keer voor een Grammy genomineerde John Clayton is een veelgevraagd bassist/componist/dirigent. Hij werkte onder anderen met Count Basie, Quincy Jones en Tommy Lipuma. ‘Als ik voor het Clayton/Hamilton Jazz Orchestra componeer of arrangeer, ben ik een volgeling van Duke Ellington, Thad Jones, Oliver Nelson en Gil Evans, om een paar namen te noemen,' zegt Clayton.

NB: Wegens persoonlijke omstandigheden kan Jeff Hamilton, in tegenstelling tot eerdere aankondigingen, geen workshops geven tijdens het Exploring the Black Roots of Jazz-project. John Riley zal hem vervangen. John Riley is drummer van het Vanguard Jazz Orchestra New York en heeft met 'The Art of Bop Drumming' en 'Beyond Bop Drumming' twee van de meestgebruikte lesmethodes geschreven. In 2009 werd zijn dvd 'The Master Drummer' uitgebracht. John Riley is docent drums aan de Manhattan School of Music, New York.

AIR is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

di 9 maart
22.00 uur Bimhuis
toegang gratis, reserveren niet mogelijk

Delen