Mozarts Requiem in de versie van Clemens Kemme

Gepubliceerd op

Solisten, koor en Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam, onder leiding van violist-dirigent en CvA-docent Johannes Leertouwer, presenteren Mozarts Requiem in de versie van Clemens Kemme. De muziektheoreticus, arrangeur en docent van het conservatorium maakte in 2006 een nieuwe versie van het onvoltooide werk.

Solisten, koor en Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam, onder leiding van violist-dirigent en CvA-docent Johannes Leertouwer, presenteren Mozarts Requiem in de versie van Clemens Kemme. De muziektheoreticus, arrangeur en docent van het conservatorium maakte in 2006 een nieuwe versie van het onvoltooide werk.

Zoals bekend heeft Mozarts vroegtijdige dood hem verhinderd zijn Requiem te voltooien. In 2006 maakte Clemens Kemme een nieuwe versie, die met veel succes werd uitgevoerd door De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Johannes Leertouwer en het Orkest van de 18e Eeuw o.l.v. Frans Brüggen. Aansluitend heeft Kemme een promotie-onderzoek aan het Requiem gewijd, met als resultaat, naast een proefschrift, een nog uitgebalanceerder herziene versie van het werk. Die kersverse partituur presenteert het Conservatorium van Amsterdam nu, in combinatie met de fraai bijpassende 39e symfonie, met klarinetten waar het Requiem de lagere bassethoorns gebruikt.

Mozart  - Symfonie No. 39 in Es; Requiem in d, versie Clemens Kemme (2006, herziening 2009)
Solisten, koor en Symfonieorkest en koor van het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Johannes Leertouwer; solisten Andreanne Brisson Paquin, sopraan; Anna Traub, alt; Eelke van Koot, tenor; Louis-Pierre Patron, bas.

Tijd en locatie
zaterdag 12 december, 20.15 uur Bernard Haitinkzaal, Conservatorium van Amsterdam; toegang gratis.

Op vrijdag 11 december is er tevens een voorstelling in de Laurenskerk in Weesp (toegang € 12,50; reserveren vanaf 23 november bij VVV Weesp, tel: 0294-415427, vvv.weesp@kpn-officedsl.nl); op zondag 13 tot slot is er een voorstelling in de Grote Kerk in Alkmaar.


Symposium ‘Unfinished Fascination: Mozart’s Requiem’
zaterdag 12 december, 10.00-17.00 uur, Conservatorium van Amsterdam, Sweelinckzaal

In samenhang met de bovengenoemde concerten organiseert Michiel Schuijer, lector Muziek aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, een symposium gewijd aan de klemmende historische, theoretische en praktische vraagstukken die Mozarts Requiem met zich meebrengt. Vooraanstaande internationale Mozart-geleerden komen hun jongste inzichten presenteren.
Het bijwonen van het symposium is gratis, maar u dient zich vóór 5 december aan te melden via tel. 020-5277550 of e-mail: info@cva.ahk.nl.

Programma

9.45-10.15 uur koffie

10.15-10.30 uur welkomstwoord

10.30-11.15 uur Manfred Hermann Schmid
Besonderheiten der Gattungsgeschichte des Requiems und ihr Echo bei Mozart
abstract

11.30-12.15 uur David Black
The Early History of the Requiem, 1792-1800
abstract

12.30-14.00 uur lunch

14.00-14.45 uur Clemens Kemme
A New Version of Mozart’s Requiem: Why and How?
abstract

15.00-15.45 uur Thomas Bauman
Despite What's Passed Between Us: Alternate Histories of Mozart's Requiem
abstract

15.45-16.15 uur thee

16.15-17.00 uur rondetafelgesprek met de vier sprekers en dirigent Johannes Leertouwer o.l.v. Michiel Schuijer

17.00-17.30 uur borrel

20.15 uur concert, zie boven

Delen