Tristan Knelange

Tristan Knelange

Opleiding
Docent muziek
Lichting
2014

Ik wilde eigenlijk helicopterpiloot worden, maar toen ik klaar was met geschiedenis en filosofie kon ik niet meer bij de luchtmacht terecht, want je moest jonger dan 25 zijn. Toen ben ik schoolmuziek gaan studeren. Ik werk op de Adriaan Roland Holstschool in Bergen (vrije school) en geef daar na mijn afstuderen muziek en koor aan de derde-, vierde- en vijfdeklassers.

Bachkoraal Komm, süsser Tod, in een arrangement van Knut Nystedt. De vier stemmen van het oorspronkelijke koraal vloeien hier door elkaar, waardoor de muzikale samenhang op het eerste gehoor ver te zoeken lijkt. Maar stel je een schilderij voor dat nog nat in de regen wordt opgehangen en je hoort nieuwe kleuren ontstaan, nieuwe vormen terwijl elke zanger als een druppel zijn weg zoekt.

Het stuk O vos omnes is afkomstig uit de Tenebrae Responsoriën van Tomas Luis de Victoria, geschreven voor Stille Zaterdag. De profeet Jeremia heft een klaagzang aan voor zijn verwoest Jerusalem.

Het lied Ich bin der Welt abhanden gekommen bezingt de stilte. De dichter bevindt zich tussen leven en dood. De wereld denkt dat hij reeds gestorven is, maar hij leeft wel degelijk - ‘in meinem Himmel, in meinem Liebe, in meinem Lied’. Zoals het riet van de hobo verlangt naar het water, maar vastzit aan de oever, zo bevindt ook de zanger zich in een tussenwereld. Hij wil wegdrijven op zijn lied, maar is nog gebonden aan het leven en hoort zo nergens thuis, in de hemel noch op aarde. De zangmelodie wordt gespeeld door Meike op trompet, in duet met John op hobo.

Terug naar lijst
Delen