Gonda van Dijk

Gonda van Dijk

Opleiding
Docent muziek
Lichting
2014

Zeven jaar geleden begon ik in de vooropleiding aan het conservatorium van Amsterdam aan de opleiding Klassiek fluit. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met het zingen in een koor. Dit maakte veel indruk, want ik had tot dan toe nog niet zo vaak gezongen. Eén van de stukken is mij het meeste bijgebleven, het Gloria van Vivaldi. Eén deel sprong er met name uit, omdat het zoveel energie gaf.

Ik ben heel erg trots dat ik nu voor een koor mag staan en dit deel zelf mag dirigeren: Domine Fili uit het Gloria van Antonio Vivaldi.

Ik heb in verschillende orkesten gespeeld, maar pas bij dit vak kwam ik erachter hoe moeilijk het is om er voor te staan en een orkest te dirigeren. Ontzettend veel instrumenten, met allen hun eigen partij en allemaal willen ze aandacht op het juiste moment.. Aangezien de combinatie van instrumenten die we bij de opleiding vinden niet zo gebruikelijk is, heb ik een arrangement gemaakt van een deel van het Nonet van Josef Rheinberger. Ik heb dit stuk gekozen omdat de verschillende blaasinstrumenten en de strijkers een eigen partij hebben die elkaar steeds afwisselen, zoals u hopelijk zult horen. Daarnaast staat het stuk in een iets minder gebruikelijke maatsoort; de zes kwartsmaat.

Sinds mei ben ik terug van een drie maanden durende stage in Nepal samen met Mieke. Muziek brengt mensen bij elkaar en in Nepal werd het mij (weer) duidelijk dat het een universele taal is. Soms konden we de leerlingen in woorden niet of niet goed begrijpen, maar door de muziek te laten horen en te laten zien konden we toch overbrengen wat we wilden. Daarnaast sluiten we met dit concert een deel van de studie af. Vier jaar muziek met nagenoeg dezelfde mensen.

Wat is er dan toepasselijker dan ‘Viva la Musica!’ met alleen de vierdejaars!

Terug naar lijst
Delen