Harmen Fraanje

Harmen Fraanje is een Nederlandse pianist, componist en docent. Hij leidt uiteenlopende projecten, zoals zijn soloproject, trio Reijseger Fraanje Sylla, een duo met de Noorse trompettist Arve Henriksen, een kwartet met Sanem Kalfa, Clemens van der Feen en Martijn Vink, een trio met de Finse musici Aino Peltomaa, zang, en Mikko Perkola, viola da gamba en effecten, een een kwartet met Magic Malik, Brice Soniano en Toma Gouband. Deze groepen spelen voornamelijk eigen werk met veel ruimte voor improvisatie. 

Harmen is ook actief als sideman in diverse projecten in de Europese jazzscene, zoals het Mats Eilertsen Trio, Eric Vloeimans’ Fugimundi-trio met Anton Goudsmit, en Michael Moores Fragile Quartet. Hiermee treedt hij veelvuldig op op festivals en in concertzalen over de hele wereld. Opnamen van de projecten waarbij hij betrokken was zijn verschenen op gerenommeerde labels als ECM, Winter & Winter, Outhere Music, Hubro Music en Challenge Jazz.

Harmen heeft gespeeld met grootheden als Ambrose Akinmusire, Mark Turner, Kenny Wheeler, Arve Henriksen, Thomas Morgan, Tony Malaby, Han Bennink, Ernst Reijseger, Trygve Seim, Jesse van Ruller, Magic Malik, Nelson Veras, Theo Bleckmann, Ben Monder, Enrico Rava, Werner Herzog, Trio Mediaeval, Hein van de Geyn, Perico Sambeat, Igor Roma, Louis Moholo, Ferenc Kovács, Rudi Mahall en Cristina Branco. 

Harmen is vakgroepvoorzitter van het hoofdvak piano jazz aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast geeft hij regelmatig workshops en masterclasses aan andere Europese conservatoria. 

Delen