Uitwisseling
Het Conservatorium van Amsterdam heeft meer dan honderd bilaterale overeenkomsten met partnerinstellingen overal ter wereld. In het kader van deze samenwerkingen, zoals het Erasmus+-programma, organiseert het CvA uitwisselingsprogramma's waarmee CvA-studenten een semester in het buitenland kunnen studeren en studenten van onze partneruniversiteiten een semester aan het CvA kunnen doorbrengen. De hogescholen zijn onder andere:
Europa
- Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris
- Conservatoire national supérieure de musique et de danse de Lyon
- Rhythmic Music Conservatory, Copenhagen
- Department of Music, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim
- Siena Jazz University
- Universität der Künste Berlin
- Hochschule für Musik Hanns Eisler, Berlin
- Sibelius Academy, Helsinki
- Royal College of Music, London
- Guildhall School of Music & Drama, London
- Royal Birmingham Conservatoire
- Hochschule für Musik, Cologne
- Universität für Musik und darstellende Kunst, Vienna
- Universität "Mozarteum", Salzburg
- Universität für Musik und darstellende Kunst, Graz
- Popakademie Baden-Wurttemberg, Mannheim
- Instituto Politecnico do Porto (ESMAE), Porto
- Academy of Music, University of Zagreb
- Fachhochschule Nordwestschweiz
- Royal Birmingham Conservatoire
Buiten Europa
- Thornton School of Music, University of Southern California, Los Angeles
- Frost School of Music, Universitity of Miami
- Boyer College of Music and Dance, Temple University, Philadelphia
- School of Jazz, The New School New York
- Manhattan School of Music, New York
- Escola de Música do Estado de São Paulo
Contact
Ruth Graf-Fleet coördinator internationalisering
ruth.graf-fleet@ahk.nl
Inkomende uitwisselingsstudenten
Voorwaarden
Of je wordt toegelaten, is afhankelijk van het aantal beschikbare studieplaatsen voor het gekozen programma en het niveau van je auditie-opname. Het Conservatorium van Amsterdam streeft ernaar net zoveel studenten van andere conservatoria toe te laten als er CvA-studenten naar het buitenland gaan, maar voor zeer getalenteerde kandidaten kan een uitzondering worden gemaakt.
NB: vanwege de structuur van het studieprogramma en/of de taal waarin het onderwijs wordt gegeven kan het conservatorium helaas geen aanvragen voor uitwisselen accepteren voor de volgende programma's:
- MA Composing for Film
- MA Live Electronics
- BA Opleiding Docent Muziek
- MA Musical Leadership
- AEMA Hybrid
De Erasmus-code van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten/Conservatorium van Amsterdam is NL AMSTERD07.
Deadline
Deadline
Aanvragen voor het academisch jaar 2024-2025 (zowel voor het eerste als tweede semester) kunnen tussen 1 februari en 1 maart 2024 worden ingestuurd.
Uitslag
Afhankelijk van het programma waarvoor je een uitwisseling hebt aangevraagd, word je in april/mei geïnformeerd over de uitkomst van je aanvraag.
Aanvraagprocedure
Je wordt geadviseerd eerst contact op te nemen met de coördinator Internationalisering van je thuisinstelling om goedkeuring te krijgen voor je uitwisseling.
Bereid de volgende documenten voor:
- CV
- Motivatiebrief
- Aanbevelingsbrieven (optioneel)
- Transcripties van diploma's (optioneel)
- Materiaal:
Voor uitvoerende musici: een portfolio (totaal ca. 20 minuten), met video's en/of audiobestanden. Je hebt vrije keuze in het repertoire; we adviseren twee tot drie stukken in contrasterende stijlen te kiezen. Meerdere video's moeten samengevoegd worden tot één bestand en geüpload worden in YouTube, Vimeo of SoundCloud.
Voor componisten: de bladmuziek van een van je composities, liefst met opname van een uitvoering.
Voor studenten die aanvraag doen voor muziektheorie: een portfolio met eerder gemaakt werk. Je bent vrij in je keuze wat je wilt insturen, maar het portfolio moet wel werk bevatten als:
- uitgebreide harmonie-opgaven
- uitgebreide contrapunt-opgaven
- stijlkopieën
- analyse-papers en/of een bachelorscriptie
Taaleisen
Van uitwisselingsstudenten wordt verwacht dat ze het Engels op een voldoende niveau beheersen, op tenminste CEFR -niveau B1. Je kunt de CEFR-zelftoets invullen om een indruk te krijgen van je taalniveau. Je hoeft echter geenuitslag van een Engele taaltoets bij je aanmelding te voegen.
Het CvA gebruikt Mobility Online voor het indienen van aanvragen. Hier moet je eerst een account aanmaken, daarna kun je het aanvraagformulier invullen en alle relevante documenten indienen. De link naar het online formulier komt beschikbaar in februari 2024.
Studieplan/leerovereenkomst
Iedere student die aangenomen wordt voor een uitwisselingsperiode op het CvA krijgt een op maat gemaakt studieprogramma. In de aanvraagfase kun je een voorlopig studieplan opstellen en per studieprogramma een keuze maken uit het vakkenaanbod. Deze vakken maken deel uit van het standaard-curriculum voor een uitwisselingsstudent op het CvA (30 studiepunten voor een semester, 60 studiepunten voor een heel jaar).
Als je bent aangenomen krijg je meer informatie over de programmaonderdelen en keuzevakken die je kunt volgen. Aan het begin van je uitwisseling heb je een gesprek met de studieadviseur om je studieplan definitief te maken en de leerovereenkomst te tekenen.
Accommodatie voor uitwisselingsstudenten
Het Conservatorium van Amsterdam beschikt niet over studentenhuisvesting specifiek voor uitwisselingsstudenten. Je ontvangt van het CvA informatie over hoe je een kamer kunt vinden in de regio Amsterdam.
Uitgaande uitwisselingsstudenten
CvA-studenten kunnen een semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerinstellingen - afhankelijk van plaatsingsmogelijkheden en de afronding van de vereiste vakken aan het CvA. Informatie over de aanvraagprocedure en deadlines is te vinden op CvA Inranet onder 'Naar het buitenland', of neem contact op met de coördinator Internationalisering.