Orgel

Orgel studeren in Amsterdam
De orgelafdeling van het Conservatorium van Amsterdam kan bogen op een lange traditie van hooggekwalificeerd onderwijs. Beroemde organisten als Anthon van der Horst, Albert de Klerk, Piet Kee, Ewald Kooiman, Hans van Nieuwkoop en Jacques van Oortmerssen hebben jarenlang lesgegeven aan de afdeling. Onder de gerenommeerde alumni die in Amsterdam orgel hebben gestudeerd, bevinden zich Jan Raas, Leo van Doeselaar, Ben van Oosten en Masaaki Suzuki. En ook de jongste generatie organisten bewijst de kwaliteit van de opleiding: regelmatig gooien (oud-)studenten hoge ogen op gerenommeerde orgelconcoursen in binnen- en buitenland.

Docenten

Pieter van Dijkvakgroep-vertegenwoordiger, hoofdvak
Matthias Havinga hoofdvak
Louis Robilliard gastdocent
Miklós Spányi improvisatie en basso continuo
Gerben Gritter orgelbouw
Henny Heikens hymnologie, gemeentezang
Piet van der Heijden liturgie

De orgelafdeling biedt een gevarieerd studieprogramma, opgebouwd rondom het spelen op historische orgels. Studenten krijgen les op prachtige, beroemde orgels in en buiten Amsterdam, zoals het Chr. Müller-orgel in de St. Bavo in Haarlem, het Müller-orgel in de Waalse Kerk, het Philbert/Adema-orgel in de Mozes en Aäronkerk en het Bätz-orgel in de Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam, en het Van Covelens- en het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de St. Laurenskerk in Alkmaar.

Om studenten te stimuleren zich te ontwikkelen tot veelzijdige musici op het hoogste niveau, wordt er niet alleen uitgebreid aandacht besteed aan de interpretatie van orgelmuziek - van oude tot hedendaagse muziek - maar ook aan improvisatie. In het vak Keyboard Musicianship wordt daar de basis voor gelegd. Daarnaast geeft Miklós Spányi iedere maand een groepsles in historische improvisatie. Samenwerkingsverbanden met andere afdelingen bieden studenten de kans interessante ervaringen op te doen en nieuwe perspectieven te ontwikkelen.
Het reguliere curriculum wordt ieder jaar verrijkt met vele activiteiten, zoals masterclasses door beroemde gastdocenten uit binnen- en buitenland, (lunch-)concerten, projecten en excursies.

Ook jong orgeltalent is van harte welkom; zij kunnen via de Sweelinck Academie les krijgen van docenten van het Conservatorium van Amsterdam. 

Geïnteresseerden kunnen een proefles aanvragen en de wekelijkse groepslessen bezoeken die plaatsvinden in diverse kerken op de maandagen van 15.00-18.00 uur. Informatie over de kerken is verkrijgbaar bij Pieter van Dijk

Vakgroepvertegenwoordiger: Pieter van Dijk

Delen