Blokfluit

Gewoonlijk wordt bij blokfluit vrijwel direct gedacht aan de rol van het instrument in het beginnend muziekonderwijs. De sterke interesse in oude muziek en tegelijkertijd de uitbreiding van het hedendaagse repertoire hebben de blokfluit de laatste veertig jaar echter een volledig andere dimensie gegeven. Op de internationale concertpodia hebben met name deze facetten van het blokfluitrepertoire veel aandacht gekregen. In combinatie met hernieuwde pedagogische mogelijkheden van het instrument vormt dit een uitdaging voor de aankomende blokfluitist. Aangezien naast het uitdiepen van het Oude Muziek-repertoire veel aandacht wordt besteed aan een vergaande exploratie van de hedendaagse literatuur, wordt van de speler dan ook grote flexibiliteit en vindingrijkheid verlangd.

Docenten

Jorge Isaac vakgroep-vertegenwoordiger, hoofdvak
Hester Groenleer hoofdvak
n.t.b. geschiedenis van de blokfluit

Als je liefde voor het instrument zover gaat dat je er voor gekozen hebt een professionele opleiding tot docent of uitvoerend musicus te volgen, dan heb je geen boodschap aan het imago waarmee het instrument doorgaans te kampen heeft. Je hebt besloten je grenzen te verleggen en hebt vertrouwen in de toekomst van de blokfluit. Als je die uitdaging wilt aangaan, kun je de geschikte kandidaat zijn om een studie aan het Conservatorium van Amsterdam te beginnen, of - als je al studeert - hem hier te voltooien.

Het Bloksysteem: garantie voor een brede en complete opleiding
Het ‘BLOK’, opgezet in de jaren zeventig door Walter van Hauwe en Kees Boeke en voor vele blokfluitisten in binnen en buitenland inmiddels een begrip, heeft vanaf het begin een internationaal leerlingenpubliek weten aan te trekken. Het biedt een uniek en veelomvattend lesprogramma dat de opleiding tot een zeer brede en complete blokfluitstudie maakt.

(Oud-)blokfluitstudenten van het CvA spelen in The Royal Wind Music.

De blokfluitafdeling heeft een eigen website. Klik hier voor meer informatie.

Delen