Het studieprogramma

De Sweelinck Academie is een weekendschool. Lessen worden voornamelijk op vrijdag en zaterdag gegeven, zodat je, als je ver van Amsterdam woont, naar je eigen basis- of middelbare school kunt blijven gaan. Je krijgt individuele hoofdvaklessen van gespecialiseerde hoofdvakdocenten van het Conservatorium van Amsterdam die al jaren ervaring hebben met het coachen van jong talent. Door hun inzet en betrokkenheid en hun specifieke vakkennis zijn zij in staat je muzikale mogelijkheden optimaal te ontwikkelen. Daarnaast volg je klassikale theoretische vakken, solf├Ęge, harmonie, bewegingslessen, kamermuziek en podiumpresentatie. Door het jaar heen wordt er veel aandacht besteed aan kamermuziek, zodat je ook je vaardigheden in het samenspelen kunt ontwikkelen. Internationaal bekende gastdocenten geven workshops en masterclasses. Een paar keer per jaar worden er verdiepingsdagen georganiseerd, waarin aandacht wordt besteed aan specifieke onderwerpen als bijvoorbeeld improvisatie en compositie.

Het conservatorium biedt ook onderdak aan het Nederlands Jeugd Strijkorkest, dat op zaterdagen repeteert o.l.v. dirigent Carel den Hertog, de Fancy Fiddlers, het jeugd-strijkersensemble van Coosje Wijzenbeek, en Nieuw Vocaal Amsterdam, dat een zangopleiding voor kinderen en jongeren verzorgt.

Aan het einde van elk cursusjaar bepaalt een beoordelingscommissie of je de lessen in een volgend studiejaar kunt vervolgen.

Masterclasses
Ieder jaar nodigt de Sweelinck Academie verschillende gastdocenten uit. De masterclasses van de vakopleiding zijn allemaal gratis toegankelijk voor leerlingen van de Sweelinck Academie.

Concerten
De Sweelinck Academie organiseert regelmatig concerten in zalen als het Concertgebouw in Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht. Verder zijn er veel mogelijkheden om op te treden tijdens concerten in de zalen van het conservatorium. De meeste leerlingen spelen daarnaast ook al vaak overal in het land en op radio en tv. De Fancy Fiddlers geven elke maand verschillende concerten door heel Nederland.

Studiejaar
De Sweelinck Academie volgt de vakanties van de gemeente Amsterdam.

Delen