Sweelinck Academie

Nationale opleiding voor jong toptalent
Muziek is je lust en je leven. Je doet niets liever dan musiceren; je speelt iedere dag en je bent ook niet bang om hard te studeren. Misschien denk je er zelfs al over van muziek je beroep te maken. Herken je jezelf hierin? Dan is de nationale opleiding voor jong toptalent van het Conservatorium van Amsterdam iets voor jou.

Op deze afdeling hebben we alle docenten en faciliteiten in huis om je op hoog niveau te begeleiden. Je krijgt les van gespecialiseerde hoofdvakdocenten die al jaren ervaring hebben in het coachen van jonge talenten. Door hun inzet, betrokkenheid en hun specifieke vakkennis zijn zij in staat je muzikale mogelijkheden optimaal te ontwikkelen. Daarnaast speel je veel samen met medeleerlingen, volg je masterclasses en geef je concerten. Kortom: jij hebt het talent en de motivatie, wij helpen je als musicus tot volle bloei te komen. Je vergroot je kansen om aangenomen te worden op de vakopleiding en op een bloeiende carrière daarna.

Op de Sweelinck Academie krijg je hoofdvakles op je instrument, kamermuziek, solfège, harmonie en muziektheorie. Daarnaast is er aandacht voor onder meer koorzang, beweging en podiumpresentatie, waarmee je jouw speciale talenten leert ontwikkelen. Internationaal bekende gastdocenten geven speciale masterclasses en je kunt ook altijd de masterclasses van de vakopleiding bijwonen. Tijdens verdiepingsdagen wordt een paar maal per jaar aandacht besteed aan specifieke onderwerpen zoals bijvoorbeeld improvisatie en compositie.

De leerlingen van de Sweelinck Academie geven concerten op verschillende podia, zoals de Kleine zaal van het Concertgebouw, en winnen veelvuldig prijzen bij jeugdconcoursen in binnen- en buitenland.

Welk instrument je ook speelt; op de Sweelinck Academie is er een lesprogramma voor. Voor strijkers is er naast het team gespecialiseerde strijkdocenten ook het ensemble Fancy Fiddlers van de gerenommeerde vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek, dat in binnen- en buitenland optreedt. Veel leerlingen van de Sweelinck Academie spelen in het Nederlands Jeugd Strijkorkest. We bieden geen hoofdvaklessen zang; daarvoor verwijzen we je graag naar Nieuw Vocaal Amsterdam, waar het Conservatorium van Amsterdam nauw mee samenwerkt. Percussion Friends verzorgt binnen de Sweelinck Academie slagwerklessen.

De  lessen worden voornamelijk op vrijdag en zaterdag gegeven, zodat je naar je eigen basis- of middelbare school kunt blijven gaan. Ook is het mogelijk de Sweelinck Academie te combineren met het voortgezet onderwijs op het Gerrit van der Veen College (havo/vwo) in Amsterdam-Zuid of het IVKO. Je krijgt daar een aangepast lesprogramma, zodat je je muziekstudie met school kunt combineren.

De Sweelinck Academie is geen HBO-opleiding, maar een cursus. Leerlingen hebben dus geen recht op studiefinanciering.

Studieleider: David Kuyken

Open Dag Sweelinck Academie en Junior Jazz College 2013

Delen