Ensembles jazz

In de twee jaar van de masteropleiding volgen studenten vier ensembles met een totaal van twintig studiepunten; elk ensemble is veelal vijf studiepunten. De ensembles krijgen ruimschoots de gelegenheid op te treden op het conservatorium en op jazzpodia en -festivals. 

Eenmaal per jaar kiezen studenten voor elks emester, in overleg met hun hoofdvakdocent en ensemblecoördinator één specifiek ensemble. Afhankelijk van het hoofdvak nemen sommige studenten verplicht deel aan projecten met de Concert Big Band in december en april en, indien mogelijk, op het North Sea Jazzfestival in juli; deelname aan alle projecten samen staat gelijk aan één ensemblemodule (vijf studiepunten). Studenten die deelnemen aan een speciaal project krijgen één studiepunt per project.

Stuur een e-mail naar David de Marez Oyens voor 15 juni 2024 om je aan te melden.

Overzicht jazzensembles 2024-2025

Het master-ensembleprogramma biedt studenten de mogelijkheid zowel hun spel als hun arrangeer- en compositievaardigheden verder te ontwikkelen in een breed scala aan muzikale stijlen. Afhankelijk van je muzikale profiel en ambities kies je een ensemble uit de volgende categorieën:

Jazz- en improvisatiegroepen

Gedurende een semester bestudeer, analyseer en speel je de muziek van een grote naam uit de jazz of werken van een klassieke componist en pas je het geleerde toe in je eigen composities/arrangementen en improvisaties.

EnsembleDocent
Tristano Clinic-ensemble Jasper Blom
Monk-groep Jasper Blom
Ornette Colemangroep Yaniv Nachum
Charles Mingusgroep Yaniv Nachum
'Matchfixing': klassieke repertoiregroep Joris Roelofs
The Art of the Trio Frans van der Hoeven
Compositiegroepen

In deze groepen schrijf en arrangeer je je eigen muziek. Terwijl je in een ensemblesetting aan je eigen stukken werkt, krijg je direct feedback.

EnsembleDocent
Jazzgroep Rob van Bavel
Componeergroep Yaniv Nachum
The Contemporary Large Ensemble Yaniv Nachum
Muziek uit andere culturen

Leer van muziek uit andere tradities en culturen door de specifieke ritmische, harmonische en vormkenmerken te onderzoeken. Na bestudering en analyse pas je het geleerde toe in je eigen composities/arrangementen en spel. 

EnsembleDocent
Latin-jazzgroep Marc Bischoff
Advanced Rhythm-Improvisation Jos Zwaanenburg, Rafel Reina, David de Marez Oyens, Jonas Bisquert, Kristina Fuchs
Braziliaanse fusiongroep Hans Vroomans
Fusion/crossovergroepen

Integreer verschillende muzikale stijlen en vocabulaires in je eigen muzikale idioom. Zodoende creëer je een persoonlijke interpretatie van een bestaande of nieuw-gecomponeerde melodie, waarbij je tevens gebruikmaakt van de kwaliteiten van je mede-bandleden.

EnsembleDocent
Funk/Rock/R&B-groep David de Marez Oyens en Sylvia Langelaan
Artiestengroepen

In de 'artiestengroepen' leiden de docenten de studenten door hun eigen materiaal en delen zo hun visie op muzikale elementen als interactie, improvisatie, componeer- en arrangeertechnieken. De docenten spelen geregeld samen met de studenten tijdens de ensemblelessen.

EnsembleDocent
'Amsterdam Real Book'-groep Michael Moore
Harmen Fraanje Artist Group Harmen Fraanje
'Parameter Approach' Reinier Baas
Improvisatie/wisselwerkingconcepten Tineke Postma
Bigbands

De jazzafdeling biedt twee bigbands waarin studenten kunnen werken aan hun bigband-spel. De wekelijke repetities, aparte sectierepetities, speciale projecten, gastdocenten en concerten maken van het spelen in een van de bigbands een waardevolle ervaring. 

NB: Audities voor ritmesectiespelers worden gehouden op 11 juni 2024. 

EnsembleDocent
Monday Big Band Johan Plomp
Tuesday Big Band Ilja Reijngoud
Eigen groep

Je kunt je ook als bandleider opgeven met een eigen groep. Dan kies je een coach, spreek je repertoire en/of leerdoel af en organiseer en leid je de wekelijkse repetities. Dit is de gelegenheid om onder leiding van een persoonlijke coach je eigen artistieke project te ontwikkelen.

EnsembleDocent
Eigen groep docent naar keuze
Delen