Master Music in Society

De master Music in Society is bedoeld voor creatieve musici die vanuit hun vak een positieve bijdrage willen leveren aan de samenleving. Je leert hoe je muzikale projecten opzet en uitvoert die het verschil kunnen maken in de maatschappij.

Het studieprogramma

In deze tweejarige master doe je de kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om als maker en muzikaal leider zelfstandig projecten op te zetten, uit te voeren en te leiden voor uiteenlopende doelgroepen. Participatie, inclusie en diversiteit staan hierbij voorop. Vanuit je eigen interesses en  artistieke persoonlijkheid verdiep je je in het muzikale maakproces en muzikaal leiderschap. Je versterkt je muziekpedagogische en educatieve expertise.
Je leert hoe je projectplannen met een realistisch businessmodel ontwikkelt en gaat structurele samenwerkingen aan met betrokken partijen. Zo leg je een solide basis voor een beroepspraktijk waarin musiceren en creatief ondernemen samengaan en waarmee je een vernieuwende en maatschappelijk relevante bijdrage kunt leveren aan het werkveld.

Deze master is zeer geschikt voor muzikanten en muziekdocenten die zich op artistiek, organisatorisch en educatief gebied verder willen ontwikkelen.
Merel Brusselers

Curriculum

Praktijk
Projecten vormen de basis van het studieprogramma. Je neemt deel aan bestaande projecten en ontwikkelt je eigen projecten. Voorbeelden zijn:

  • intergenerationeel koor
  • muzikale verhalen met vluchtelingen
  • muzikale projecten met mensen met een beperking
  • inclusieve projectensembles
  • muziekevenementen in zorginstellingen
  • democratisch muziekensemble
  • muziekprojecten (hiphop, percussie, componeren) met risicojongeren
  • componeren van muziek voor kinderen met een meervoudige beperking
  • educational performance rond stemgebruik
  • het vernieuwen van klassieke muziekconcerten en opera

Tegelijkertijd werk je aan je eigen muzikale ontwikkeling en artistieke profiel via een programma van op jouw behoeften toegesneden musiceervakken. Je krijgt veel persoonlijke begeleiding.

De master leerde mij onderzoek doen, me volledig verdiepen in een onderwerp, en gaf me daarbij de ruimte om me muzikaal te verbreden. Het opende nieuwe deuren en gaf oude meer fundament. Een ware toevoeging aan mijn bachelor Docent Muziek.
Noa Samson

Theorie
In werkgroepen en seminars doe je kennis op over projectmanagement, muziekpedagogiek en actuele onderwerpen. In intervisiebijeenkomsten bespreek je de voortgang van je projecten en je persoonlijke ontwikkeling. Ook volg je vakken uit het master-keuzevakkenprogramma. In de vrije keuzeruimte kun je extra aandacht besteden aan je persoonlijke interesses.

Onderzoek
Onderzoek en het sociaal-muzikale project zin in deze master nauw met elkaar verbonden. De onderzoeksvraag ontstaat organisch vanuit de praktijk van het project en voedt tegelijkertijd de verdieping ervan. Je combineert literatuurstudie met veldonderzoek, waarbij veldwerk zowel een manier is om inzichten te verzamelen als om netwerken op te bouwen en het werkveld te verkennen.
Een voorbeeld hiervan is een project rond Syrische musici die optreden in de openbare ruimte. Hier wordt onderzocht hoe muziek bijdraagt aan integratie en het versterken van een gevoel van erkenning en verbondenheid. Het veldonderzoek bestaat uit diepte-interviews met Syrische musici binnen en buiten AZC’s, betrokken organisaties, Nederlandse collega-musici en het publiek. Zo ontstaat een rijk, meerstemmig beeld, ondersteund door een mixed-method-benadering.

De master biedt me de kans om onder professionele begeleiding mijn droomproject waar te maken: muziek maken met kinderen in het ziekenhuis! Ik leer hoe ik zelf projecten van hoog niveau op moet zetten én hoe je dit organisatorisch en financieel aan moet pakken. 
Julia Bitter

Artistieke ontwikkeling
Artistieke groei vormt een integraal onderdeel van het sociaal-muzikale project. Je kunt kiezen voor wekelijkse hoofdvaklessen op je instrument of je richten op bijvoorbeeld arrangeren/dirigeren/vocal painting. Daarnaast krijg je de ruimte om je artistieke profiel te verbreden via master-keuzevakken, zoals het Creative Performance Lab. We moedigen hybride samenwerkingsvormen en interdisiciplinariteit aan.

Bij de uitvoering van het project maak je voortdurend artistieke keuzes: hoe en met wie werk je samen, welke muzikale vormen passen bij je doelgroep, welke rol speelt jouw eigen stijl en klank in de sociale context? Deze keuzes dragen bij aan de ontwikkeling van een persoonlijke artistieke signatuur die zichtbaar en hoorbaar is in het uiteindelijke project. Zo ontstaat een wisselwerking tussen artistieke expressie en maatschappelijke betrokkenheid, waarbij beide elkaar versterken.

Door het opzetten en uitvoeren van mijn educatieve muziekproject leerde ik mijn onderzoekende, leidinggevende, vormgevende en componistenkant kennen. Drie totaal verschillende en nieuwe rollen waar ik mezelf gedurende de master in heb kunnen ontwikkelen.
Iris van Doggenaar

Praktische informatie

De master heeft me de ruimte en de middelen gegeven om een muziekproject op te zetten voor kinderen in een vluchtelingenkamp. De kennis, ervaring en het netwerk die ik heb opgedaan, zijn van grote waarde voor mijn carrière als muziekdocent.
Tessel de Rijk
De combinatie van theorie, onderzoek en praktijkgerichte vakken weerspiegelt de balans die in het werkveld wordt verwacht. Hiernaast kon ik ook veel aandacht besteden aan mijn eigen artistieke ontwikkeling en mijn netwerk uitbreiden.
Jonathan Szegedi

Ervaringen van studenten en alumni

De master Musical Leadership heeft mij op alle vlakken veranderd: artistiek, onderwijskundig en persoonlijk. Het niveau van het onderwijs is buitengewoon hoog; de docenten hebben een brede kennis van de onderwerpen en zijn stimulerend. Ik kijk ernaar uit mijn nieuw opgedane kennis in te zetten en anderen te inspireren.
Wagner Vasconcelos
Delen