Conferentie My Music Ability 2

Artist in Residence Drake Music Scotland 

Van 10 t/m 13 november 2021 was Drake Music Scotland te gast op het Conservatorium van Amsterdam, op uitnodiging van opleiding Docent Muziek (ODM). Artistiek leider Pete Sparkes en Drake-muzikant Ali Gillies verzorgden een driedaags workshop-programma waaraan elf bachelor- en masterstudenten van de afdelingen ODM, Jazz en Klassiek deelnamen. Samen met gastmuzikante Karin van Dijk van My Breath My Music richtten zij een inclusief ensemble op. 

Tijdens de workshops verdiepten de studenten zich in verschillende muziekdidactische strategieën en artistieke concepten die ingezet kunnen worden bij inclusieve ensembles. Ideeën rondom 'dis'abilty en inclusiviteit werden grondig onder de loep genomen: de studenten maakten kennis met het 'social versus the medical model of disability' en werden geprikkeld om na te denken over muziek, muzikantschap en wat een instrument eigenlijk is. Ze leerden wat er allemaal komt kijken bij het werken met een inclusief ensemble, van het opzetten ervan tot aan het uitvoeren van een project.  

De studenten werkten voornamelijk met iPads en het programma ThumbJam. De iPad is het belangrijkste instrument in het Digital Orchestra ('s werelds eerste jeugdorkest voor jongeren met een beperking, opgericht idoor Drake Music Scotland in 2016) en kan worden gezien als een instrument dat enorm veel mogelijkheden biedt aan mensen met een beperking. De studenten leerden muziek maken met het programma ThumbJam en ontdekten wat de potentie ervan kan zijn. Daarnaast werd 'FigureNotes' geïntroduceerd, een zeer toegankelijke vorm van muzieknotatie.  

De presentatie van het AIR-project vond plaats tijdens de conferentie My Music Ability 2 op 13 november met een optreden van het inclusief ensemble en een reflectie van de studenten over hun ervaringen met het project. Bekijk hier het verslag.

Meer informatie

Delen